Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1668/2020

Şedinţa publică din data de 17 septembrie 2020

Asupra cauzei de faţă, reţine următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

Decizia recurată

Prin Decizia nr. 501A din 12.06.2020, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, a respins ca inadmisibil apelul împotriva încheierii de şedinţă din data de 02.11.2018 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, secţia a IV-a civilă, în Dosarul nr. x/2008, declarat de către apelantul A.

Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva acestei decizii, apelantul A. a formulat recurs.

În motivare, s-a arătat că instanţa a aplicat greşit legea, întrucât nu era competentă să soluţioneze cererea reclamantului; în plus, a susţinut şi că i se neagă drepturile sale procesuale.

II. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Asupra excepţiei inadmisibilităţii recursului declarat în cauză, invocată din oficiu, Înalta Curte reţine următoarele:

Potrivit art. 1085 C. proc. civ. "Împotriva încheierii prevăzute la art. 1084 C. proc. civ. cel obligat la amendă sau despăgubire va putea face numai cerere de reexaminare, solicitând, motivat, să se revină asupra amenzii ori despăgubirii sau să se dispună reducerea acestora.

Cererea se face în termen de 15 zile, după caz, de la data la care a fost luată măsura sau de la data comunicării încheierii.

Cererea se soluţionează prin încheiere irevocabilă, dată în camera de consiliu, de către instanţa de judecată ori de preşedintele instanţei de executare care a aplicat amenda sau despăgubirea".

În cauză, prin Decizia nr. 501/A din 12 iunie 2020 a fost soluţionată calea de atac declarată de A. împotriva încheierii de şedinţă din 2 noiembrie 2018. Prin această încheiere, a fost respinsă, ca inadmisibilă, cererea de reexaminare declarată de A., pe motiv că petentul formulase, anterior, o altă cerere de reexaminare, reţinându-se în cauză incidenţa art. 1085 C. proc. civ. mai sus citat.

Ca urmare, având în vedere că împotriva încheierii prin care se soluţionează cererea de reexaminare nu se poate formula apel, Decizia nr. 501/2020 este una irevocabilă, împotriva căreia nu se poate declara recurs.

Cu privire la menţiunile din cuprinsul dispozitivului deciziei recurate, referitoare la calea de atac a recursului, Înalta Curte reţine că, în conformitate cu prevederile art. 129 alin. (1) C. proc. civ., părţile au obligaţia să îndeplinească actele de procedură în condiţiile, ordinea şi termenele stabilite de lege.

În raport de prevederile legale mai sus citate, indicarea greşită în dispozitivul hotărârii a căii de atac a recursului, nu dă dreptul unei părţi să promoveze respectiva calea de atac, care nu este prevăzută de lege.

Aşa fiind, Înalta Curte urmează să respingă ca inadmisibil recursul declarat de petentul A.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca inadmisibil, recursul declarat de petentul A. împotriva Deciziei nr. 501 din 12 iunie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă.

Irevocabilă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 septembrie 2020.

GGC - NN