Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 1680/2020

Şedinţa publică din data de 17 septembrie 2020

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei:

La data de 09.04.2019 s-a înregistrat, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, revizuirea formulată de pârâtul A. împotriva Deciziei civile nr. 80/07.02.2019, pronunţate în Dosarul nr. x/2016 de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a III-a civilă.

Prin încheierea din data de 24 iunie 2019, Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, a suspendat, pentru lipsa părţilor, judecata revizuirii.

Calea de atac exercitată în cauză

Împotriva acestei încheieri, revizuentul pârât A. a declarat recurs, cu a cărui soluţionare a fost învestită Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În cuprinsul cererii de recurs, contestatorul a arătat că suferă de boli grave, iar evacuarea din imobil va duce la agravarea sănătăţii sale. A susţinut că pârâţii din litigiu au înstrăinat, fără drept, imobilul care i se cuvenea, întrucât a fost moştenit de la autorul său.

Procedura de filtru

Raportul întocmit în cauză, în condiţiile art. 493 alin. (2) şi (3) C. proc. civ. a fost analizat în completul filtru, fiind comunicat părţilor la data de 25 şi 26 mai 2020, potrivit dovezilor aflate la dosar şi a fixat termen de judecată pentru soluţionarea recursului la data de 11 iunie 2020, când pricina a fost amânată la data de 17 septembrie 2020, pentru a se împlini termenul de 30 de zile prevăzut de art. 493 alin. (4) C. proc. civ.

Poziţia părţilor

Avocatul apostol B., pentru intimata C., a arătat că nu poate reprezenta interesele acestei părţi, întrucât se află în concediu creştere copil, ataşând decizia Baroului Bucureşti în acest sens.

Recurentul revizuent a depus punct de vedere la raport, prin care a solicitat judecarea cauzei în lipsă.

II. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Asupra nulităţii recursului de faţă, chestiune invocată din oficiu, se reţin următoarele:

Potrivit art. 486 alin. (1) C. proc. civ. cererea de recurs trebuie să cuprindă, printre altele, motivele de nelegalitate pe care se întemeiază recursul şi dezvoltarea lor sau, după caz, menţiunea că motivele se vor depune printr-un memoriu separat.

Lipsa acestor menţiuni este sancţionată cu nulitatea potrivit alin. (3) al aceluiaşi articol.

Se constată că aspectele deduse judecăţii prin intermediul căii extraordinare de atac a recursului nu se circumscriu cazurilor expres reglementate de dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 1 - 8 C. proc. civ., fiind critici referitoare la fondul litigiului şi nu asupra încheierii de suspendare a cauzei.

Având în vedere aceste considerente, Înalta Curte urmează să anuleze recursul declarat de revizuentul A.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Anulează recursul declarat de revizuentul A. împotriva încheierii din 24 iunie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, secţia a IV-a civilă, în Dosarul nr. x/2019.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 17 septembrie 2020.

GGC - NN