Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia Penală

Decizia nr. 404/2021

Şedinţa publică din data de 20 aprilie 2021

Deliberând asupra cauzei de faţă, în baza actelor şi lucrărilor dosarului, constată următoarele:

Prin Sentinţa penală nr. 29 din data de 12 februarie 2021 a Curţii de Apel Craiova, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în dosarul nr. x/2020, în baza art. 598 alin. (1) lit. c) din C. proc. pen., s-a respins contestaţia la executare formulată de contestatoarea condamnată A. împotriva Sentinţei penale nr. 99 din 18 aprilie 2017 pronunţată de Curtea de Apel Craiova în dosarul nr. x/2014 (definitivă prin Decizia nr. 285/A din 31 octombrie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), în baza căreia s-a emis Mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. x din 1 noiembrie 2018 de către Curtea de Apel Craiova, ca inadmisibilă.

În baza art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., a fost obligată contestatoarea la plata sumei de 200 RON cheltuieli judiciare către stat.

Împotriva acestei încheieri a formulat contestaţie condamnata A., cauza fiind înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi repartizată aleatoriu completului C7, pentru termenul de judecată de astăzi, 20 aprilie 2021.

La termenul de judecată de la data de 20 aprilie 2021, condamnata A. nu s-a prezentat în faţa instanţei de judecată.

În dezbateri, fiind pusă în discuţia contradictorie a părţilor cererea aflată la dosarul cauzei prin care condamnata A. precizează că îşi retrage calea de atac, apărătorul desemnat din oficiu pentru contestatorul persoană solicitată B. şi reprezentantul Ministerului Public au solicitat să se ia act de retragerea contestaţiei.

Din examinarea actelor şi lucrărilor dosarului, se constată că la data de 20 aprilie 2021 a fost transmisă cererea condamnatei A. prin care a solicitat retragerea contestaţiei formulată împotriva Sentinţei penale nr. 29 din data de 12 februarie 2021 a Curţii de Apel Craiova, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în dosarul nr. x/2020.

Conform art. 415 alin. (1) din C. proc. pen., până la închiderea dezbaterilor la instanţa de apel, persoana vătămată şi oricare dintre părţi îşi pot retrage apelul declarat. Retragerea trebuie să fie făcută personal de parte sau prin mandatar special (...). Declaraţia de retragere se poate face fie la instanţa a cărei hotărâre a fost atacată, fie la instanţa de apel.

Înalta Curte văzând, pe de o parte, declaraţia condamnatei A. în sensul retragerii contestaţiei formulată împotriva încheierii nr. 29 din data de 12 februarie 2021 a Curţii de Apel Craiova, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în dosarul nr. x/2020, aceasta reprezentând manifestarea sa unilaterală de voinţă, iar pe de altă parte, că exercitarea oricărei căi de atac este guvernată de principiul disponibilităţii, încât partea care a exercitat o cale de atac, fie ordinară, fie extraordinară, poate să şi-o retragă până la închiderea dezbaterilor, va lua act de retragerea căii de atac.

În temeiul art. 275 alin. (2) din C. proc. pen., va obliga contestatoarea A. la plata sumei de 50 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de retragerea contestaţiei formulate de condamnata A. împotriva Sentinţei penale nr. 29 din data de 12 februarie 2021 a Curţii de Apel Craiova, secţia penală şi pentru cauze cu minori, pronunţată în dosarul nr. x/2020.

Obligă contestatoarea A. la plata sumei de 50 RON, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 RON rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei.

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 20 aprilie 2021.

GGC - CP