Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 2673/2021

Decizia nr. 2673

Şedinţa publică din data de 7 decembrie 2021

Asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei:

I.1. Obiectul cauzei:

Prin cererea înregistrată la data de 13 martie 2018 pe rolul Tribunalului Iaşi, secţia I civilă, reclamantul A. a chemat în judecată pe pârâtul B., solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să dispună constatarea caracterul defăimător al articolelor scrise de pârât pe site-ul supervizor.ro şi să îl oblige pe acesta să înceteze pe viitor defăimarea reclamantului; să oblige pârâtul să înlăture de pe site-ul supervizor.ro informaţiile defăimătoare la adresa reclamantului, cu obligarea acestuia la plata de despăgubiri în cuantum de 100.000 euro, precum şi obligarea pârâtului să publice pe pagina de internet supervizor.ro hotărârea definitivă a instanţei de judecată, cu cheltuieli de judecată.

I.2. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Iaşi, secţia I civilă:

Prin sentinţa civilă nr. 1412 din data de 2 octombrie 2018, Tribunalul Iaşi, secţia I civilă a respins cererea formulată de reclamantul A..

I.3. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, secţia civilă, în primul ciclu procesual:

Prin decizia nr. 202 din data de 22 aprilie 2019, Curtea de Apel Iaşi, secţia civilă a respins, ca neîntemeiat, apelul declarat de reclamantul A. împotriva sentinţei civile nr. 1412 din data de 2 octombrie 2018 pronunţate de Tribunalul Iaşi, secţia I civilă.

I.4. Decizia pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă, în primul ciclu procesual:

Prin decizia nr. 1269 din data de 25 iunie 2020, pronunţată în dosarul nr. x/2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă a admis recursul declarat de reclamantul A. împotriva deciziei civile nr. 202 din data de 22 aprilie 2019 a Curţii de Apel Iaşi, secţia I civilă, a casat decizia recurată şi a trimis cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel.

I.5. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Iaşi, secţia civilă, în al doilea ciclu procesual:

Prin decizia nr. 604 din data de 10 decembrie 2020, pronunţată în dosarul nr. x/2018, Curtea de Apel Iaşi, secţia civilă a admis apelul declarat de reclamantul A. împotriva sentinţei nr. 1412 din data de 2 octombrie 2018 a Tribunalului Iaşi, secţia I civilă, sentinţă pe care a schimbat-o în parte.

A admis în parte cererea formulată de reclamantul A. în contradictoriu cu pârâtul B. şi a obligat pe pârât la plata în favoarea reclamantului a sumei de 3.000 RON cu titlul de daune morale.

A obligat pe pârât să înlăture de pe site-ul supervizor.ro articolele conţinând informaţii defăimătoare la adresa reclamantului, indicate în prezentul litigiu.

A obligat pe pârât să publice pe site-ul supervizor.ro decizia după rămânerea definitivă.

A păstrat restul dispoziţiilor sentinţei apelate care nu contravin acestei decizii.

I.6. Calea de atac exercitată în cauză:

Împotriva deciziei nr. 604 din data de 10 decembrie 2020, pronunţate în dosarul nr. x/2018 de Curtea de Apel Iaşi, secţia civilă, a declarat recurs pârâtul B..

I.7. Procedura de filtru derulată în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, secţia I civilă la data de 12 martie 2021 şi a fost repartizat aleatoriu Completului de filtru nr. 2 (aşa cum reiese din fişa Ecris, dosarul de recurs).

Prin rezoluţia din 16 martie 2021, s-a dispus întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului, după efectuarea procedurilor de comunicare prevăzute de art. 490 alin. (2) C. proc. civ.

În concluziile raportului întocmit în cauză, s-a reţinut că: recursul este formulat în termen legal, cererea de recurs îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de art. 486 alin. (1) lit. a), c) şi e) C. proc. civ., sub sancţiunea nulităţii, iar părţile au deschisă calea de atac a recursului împotriva deciziei recurate.

Referitor la obligaţia de plată a taxei judiciare de timbru, raportorul a reţinut că recurentul-pârât nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumul stabilit de către instanţă (100 RON), împrejurare în raport de care este incidentă excepţia netimbrării recursului.

În ceea ce priveşte cerinţa impusă de lit. d) a art. 486 alin. (1) C. proc. civ., raportorul a constatat că recurentul-pârât, prin cererea de recurs, a precizat că va depune motivarea recursului până la primul termen de judecată, iar intimatul-reclamant, prin întâmpinare a invocat excepţia nulităţii recursului, în raport de prevederile art. 489 alin. (1) C. proc. civ.

Completul de filtru nr. C2, prin rezoluţia din data de 20 septembrie 2021, constatând că raportul întruneşte condiţiile art. 493 alin. (3) C. proc. civ., a dispus comunicarea acestuia părţilor, pentru depunerea punctelor de vedere, în conformitate cu dispoziţiile art. 493 alin. (4) din cod.

Raportul privind admisibilitatea în principiu a recursului a fost comunicat părţilor, astfel cum rezultă din procesele-verbale de înmânare aflate la dosarul de recurs, însă acestea nu au formulat puncte de vedere.

Prin rezoluţia din data de 1 noiembrie 2021, a fost fixat termen la data de 7 decembrie 2021, în camera de consiliu, fără citare părţilor, în vederea analizării admisibilităţii în principiu a recursului, faţă de cele reţinute prin raportul întocmit în cauză.

II. Considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie:

În condiţiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ. şi art. 499 teza finală C. proc. civ., analizând cu prioritate excepţia netimbrării recursului, Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispoziţiilor art. 24 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, "(1) Recursul împotriva hotărârilor judecătoreşti se taxează cu 100 RON dacă se invocă unul sau mai multe dintre motivele prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1 - 7 din C. proc. civ.. (2) În cazul în care se invocă încălcarea sau aplicarea greşită a normelor de drept material, pentru cereri şi acţiuni evaluabile în bani, recursul se taxează cu 50% din taxa datorată la suma contestată, dar nu mai puţin de 100 RON; în aceeaşi ipoteză, pentru cererile neevaluabile în bani, cererea de recurs se taxează cu 100 RON."

De asemenea, art. 33 alin. (1) din acelaşi act normativ prevede că taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat, iar, pentru situaţia în care cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, alin. (2) al art. 33 din O.U.G. nr. 80/2013 statuează că instanţa va pune în vedere reclamantului, în condiţiile art. 200 alin. (2) teza I C. proc. civ., obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit de instanţă şi de a transmite dovada achitării acestei taxe în cel mult 10 zile de la primirea comunicării instanţei.

În acelaşi timp, dispoziţiile art. 486 alin. (2) C. proc. civ. prevăd că la cererea de recurs se va ataşa dovada achitării taxei de timbru, conform legii. Lipsa menţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi c)-e), precum şi neîndeplinirea cerinţelor prevăzute de alin. (2) sunt sancţionate, potrivit alin. (3) al art. 486 C. proc. civ., cu nulitatea.

În speţă, prin rezoluţia din data de 16 martie 2021, s-a stabilit în sarcina recurentului-pârât obligaţia de achita o taxă judiciare de timbru în cuantum de 100 RON, sub sancţiunea anulării cererii, raportat la dispoziţiile art. 24 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru.

Prin adresa emisă la data de 25 martie 2021, aflată la dosarul de recurs, comunicată la data de 29 martie 2021 (potrivit procesului-verbal de înmânare aflat la dosarul de recurs), s-a pus în vedere recurentului-pârât să depună la dosar, în termen de 10 zile de la primirea comunicării, dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantum de 100 RON, conform dispoziţiilor art. 24 din O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, sub sancţiunea anulării cererii, în raport de prevederile art. 486 alin. (3) C. proc. civ.

Având în vedere că recurentul-pârât nu a făcut dovada achitării taxei judiciare de timbru în cuantumul stabilit de către instanţă, deşi i-a fost comunicată această obligaţie la domiciliul indicat în cererea de recurs, în raport de prevederile legale anterior menţionate, Înalta Curte va anula recursul ca netimbrat, împrejurare faţă de care nu se mai impune analiza celorlalte aspecte invocate în cauză.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Anulează, ca netimbrat, recursul declarat de pârâtul B. împotriva deciziei nr. 604 din data de 10 decembrie 2020 a Curţii de Apel Iaşi, secţia civilă.

Fără cale de atac.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 7 decembrie 2021.