Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
Secţia I civilă

Decizia nr. 192/2023

Decizia nr. 192

Şedinţa publică din data de 8 februarie 2023

asupra cauzei de faţă, constată următoarele:

I. Circumstanţele cauzei

1. Obiectul cererii de chemare în judecată

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca la 18.06.2018, reclamantul A. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul B., următoarele: să se constate că atât reclamantul cât şi pârâtul au deţinut calitatea de cesionari în cadrul contractului de cesiune de creanţă autentificat sub nr. x/4.03.2015 de către SPN C. şi D., contract în care cedent este E. şi care a avut ca obiect cedarea, în mod irevocabil şi necondiţionat, a creanţei pe care cedentul o deţinea în raporturile cu debitorul cedat S.C. F. S.R.L., în cuantum de 397.010 euro, în schimbul preţului cesiunii de 315.300 euro, preţ ce urma să fie achitat, în solidar, de reclamant şi pârât, la datele scadente indicate; să se constate faptul că din totalul preţului de cesiune a creanţei, reclamantul împreună cu pârâtul i-au achitat cedentului doar cei 50.000 euro de la momentul cesiunii de creanţă, precum şi următoarele două tranşe cu scadenţă în 31.03.2015 şi în 31.06.2016, diferenţa până la concurenţa sumei de 315.300 euro nemaiachitând-o din motive financiare (a arătat că urmare a demarării procedurii executării silite, reclamantul a fost executat silit pentru toată suma de 50.000 euro cu titlu de clauză penală, deşi debitori erau atât reclamantul cât şi pârâtul; să se constate că din cele trei tranşe care i-au fost achitate cedentului, reclamantul i-a achitat integral ultimele două, în cuantum de 50.000 euro fiecare, iar la prima tranşă a contribuit fiecare cu 25.000 euro, urmând ca tranşa din septembrie 2015 să o achite integral pârâtul, lucru care nu s-a mai întâmplat; să se constate faptul că din culpa exclusivă a pârâtului, reclamantul a pierdut suma de 125.000 euro; să se constate faptul că potrivit contractului de cesiune părţi sociale, cedentul le-a cedat fiecăruia un număr egal de părţi sociale; obligarea pârâtului la plata sumei de 50.000 euro, precum şi la plata dobânzii legale BNR aferente, începând cu data introducerii acţiunii şi până la momentul plăţii integrale a sumei.

Prin sentinţa nr. 4959/06.07.2018, Judecătoria Cluj Napoca, secţia civilă a admis declinat competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată în favoarea Tribunalului Cluj, secţia civilă.

Prin sentinţa nr. 528/19.11.2018, Tribunalul Cluj, secţia civilă a declinat, în favoarea Tribunalului Specializat Cluj, competenţa de soluţionare a cererii.

Prin sentinţa nr. 302/22.02.2019, Tribunalul Specializat Cluj a declinat competenţa de soluţionare a cererii, având ca obiect acţiune în regres, în favoarea Tribunalului Cluj, secţia civilă; a constatat ivit conflictul negativ de competenţă, a dispus suspendarea judecării cererii şi a înaintat dosarul Curţii de Apel Cluj, în vederea soluţionării conflictului.

Prin sentinţa nr. 23/11.03.2019, Curtea de Apel Cluj, secţia a II-a civilă a stabilit competenţa materială de soluţionare a cererii de chemare în judecată în favoarea Tribunalului Cluj, constatând că pretenţiile deduse judecăţii sunt de natură civilă.

Dosarul a fost reînregistrat pe rolul Tribunalului Cluj, secţia civilă sub nr. x/2018*.

Prin încheierea din 20.05.2019, tribunalul a dispus introducerea în cauză a F. S.R.L. şi a lui E..

2. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Cluj

Prin sentinţa nr. 156/11.03.2021, Tribunalul Cluj, secţia civilă a respins, ca inadmisibile, petitele 1-5 din cererea de chemare în judecată; a respins capătul de cerere având ca obiect plata sumei de 25.000 euro reprezentând 1/2 din suma de 50.000 euro achitată de reclamantul A. la data de 30.03.2015, dreptul la acţiune fiind prescris; a admis, în parte, cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâtul B. şi cu E. şi F. S.R.L.; l-a obligat pe pârât să achite reclamantului echivalentul în RON la data plăţii a sumei de 25.000 euro reprezentând 1/2 din suma de 50.000 euro achitată de reclamant la data de 24.06.2015, precum şi dobânda legală penalizatoare aferentă sumei menţionate, începând cu data de 18.06.2018 şi până la data plăţii efective; l-a obligat pe reclamant să achite pârâtului suma de 2380 RON, cheltuieli de judecată parţiale.

3. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Cluj

Prin decizia nr. 257/A/05.10.2021, Curtea de Apel Cluj, secţia I civilă a respins, ca nefondat, apelul declarat de pârâtul B. împotriva sentinţei. l-a obligat pe apelant să plătească intimatului A. suma de 2.500 RON cheltuieli de judecată în apel.

4. Calea de atac a recursului exercitată în cauză

Împotriva acestei decizii a declarat recurs întemeiat pe dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., pârâtul B..

- Recurentul a susţinut, în ce priveşte invocarea nulităţii absolute a contractului de cesiune de creanţă, că instanţa de apel a interpretat greşit şi într-o manieră proprie prevederile art. 1.255 alin. (1) C. civ., dincolo de aspectele pe care le-a învederat. A arătat că prin modalitatea în care este redactat textul normativ, legiuitorul a instituit două ipoteze alternative (şi nu cumulative) în care nulitatea unei/unor clauze din contract duc la nulitatea acestuia şi anume, dacă acestea sunt esenţiale sau, în lipsa acestora, contractul nu s-ar fi încheiat. A precizat că a învederat instanţei de apel faptul că în mod nelegal tribunalul a reţinut aceste condiţii, cu caracter cumulativ, peste intenţia legiuitorului. Ca atare, se impune trimiterea cauzei în vederea rejudecării apelului, întrucât în opinia recurentului curtea de apel nu a procedat la o efectivă analiză a aspectelor cu care a fost învestită. Aceasta cu atât mai mult cu cât analiza contractului trebuie să aibă în vedere interpretarea sistematică a clauzelor contractuale, astfel cum prevede art. 1.267 C. civ.

A susţinut recurentul că în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 1.226 alin. (2) şi art. 1.238 alin. (2) C. civ., contractul, în maniera în care a fost redactat, fiind contrar bunelor moravuri, ordinii publice şi dispoziţiilor din C. civ. şi din Legea nr. 31/1990. Astfel, deşi în aparenţă cele două contracte, de cesiune părţi sociale şi de cesiune de creanţă, sunt două contracte distincte, în urma analizei acestora, rezultă că sunt absolut interdependente.

Recurentul a arătat că starea de fapt prezentată în cuprinsul întâmpinării, şi pe care nu o mai reia, atestă conduita ilicită care a condus la un caracter absolut fraudulos al contractului de cesiune. A făcut referire la clauza rezolutorie expresă a contractului de cesiune de părţi sociale inclusă în art. 2 alin. (4), arătând că, chiar dacă această clauză face în aparenţă referire doar la o primă tranşă de plată, ea are un caracter esenţial pentru întreg contractul, concluzie trasă prin raportare la prevederile art. 4 alin. (4) din contract. Contractul are în vedere încasarea întregului preţ în vederea producerii de efecte, astfel cum rezultă din interpretarea sistematică a clauzelor contractuale.

Acest aspect rezultă şi din analiza clauzelor contractului de cesiune de părţi sociale, calitatea de administrator al unei societăţi neputând fi dobândită şi/sau pierdută printr-un contract, ci prin procedura specială prevăzută de Legea nr. 31/1990, respectiv în temeiul unei hotărâri a adunării generale a asociaţilor. Tot prin referire la contractul de cesiune de părţi sociale a mai arătat că transmisiunea părţilor sociale către pârât a avut loc la un preţ modic, contractul de cesiune de creanţă stabilind un preţ de 315.300 euro pentru o creanţă neexigibilă, împrumutul fiind scadent doar la data de 29.12.2015, solvabilitatea societăţii având un caracter incert.

A mai învederat şi faptul că nu s-a predat înscrisul constatator al creanţei, şi anume contractele de împrumut, astfel cum prevede art. 1574 C. civ.. Prin urmare, potrivit recurentului, este certă voinţa cedentului de a reveni pe cale obscură în cadrul societăţii după ce încasează suma de 150.000 euro pentru a-şi plăti datoriile către societate. Acest aspect rezultă din ansamblul clauzelor contractuale, raportate şi la contractul de cesiune de părţi sociale şi la conduita ulterioară încheierii contractului.

Făcând referire la dosarul nr. x/2015 al Judecătoriei Cluj-Napoca, având ca obiect învestirea cu formulă executorie a contractului de cesiune de creanţă, recurentul a arătat că afirmaţiile sale sunt justificate de conduita intimatului E.. Teza invocată este susţinută, în opinia recurentului, şi de renunţarea la executarea silită în ceea ce-l priveşte, concomitent cu renunţarea acestuia la calitatea de administrator, toate actele de executare constituind o manevră de presiune pentru a-l determina să renunţe la calitatea sa din cadrul societăţii. Raportat la cele învederate, potrivit recurentului, rezultă cu certitudine că principiul libertăţii contractuale prevăzut de art. 1169 C. civ. a fost încălcat, fiind, de asemenea, încălcat principiul bunei credinţe, instituit de art. 1170 şi art. 1183 C. civ.. Reaua credinţă a intimatului E. a rezultat din aceea că acesta a refuzat angajarea liniei de credit şi instituirea unei ipoteci care să permită redresarea societăţii, astfel cum a recunoscut prin răspunsul la interogatoriu. A precizat şi faptul că parte a acestei conivenţe frauduloase a fost şi reclamantul, care a rămas administrator în cadrul societăţii, remiterea de datorie a intimatului E. apărând ca fiind doar formală în condiţiile promovării prezentei acţiuni.

Întrucât prin hotărârea AGA nr. 1/14.06.2016 pârâtul a cedat către E. cele 7 părţi sociale deţinute, ţinând cont de declaraţia de renunţare la executarea silită şi de renunţarea la orice drept rezultând din cesiune, este demonstrat caracterul abuziv şi şantajist al procedurilor judiciare demarate împotriva sa. Contractul apare deci lipsit de două condiţii esenţiale, respectiv obiect determinat şi licit şi cauză licită şi morală, condiţii prevăzute de art. 1179 C. civ.. S-a arătat că în fapt, cesiunea de creanţă reprezintă o simulaţie, obiectul acesteia fiind cesiunea indirectă a părţilor sociale, ceea ce este nelegal în condiţiile în care transmisiunea părţilor sociale este instituită prin procedura specială prevăzută de Legea nr. 31/1990. De aceea, este incidentă ipoteza fraudei la lege, astfel cum aceasta este definită de art. 1137 C. civ., iar sancţiunea aplicabilă este nulitatea absolută a contractului prin prisma art. 1226 alin. (2), art. 1238 alin. (2), art. 1247, art. 1250 C. civ.

- În ceea ce priveşte compensaţia legală, recurentul a susţinut că instanţa de apel a analizat în mod incorect textele normative incidente. A precizat că avansul de 50.000 euro la momentul semnării contractului a fost suportat integral de către recurent, aşa cum reiese din extrasul de cont anexat întâmpinării, din acest motiv invocând compensaţia ca mod de stingere a obligaţiei, reclamantului incumbându-i obligaţia de plată a jumătate din această sumă. Spre deosebire de prima instanţă, curtea de apel a constatat posibilitatea de a opune compensaţia legală, prin întâmpinare, pe cale de excepţie, în condiţiile art. 1.144 şi următ. C. civ. (art. 1.616 şi următ. din noul C. civ.). Cu toate acestea, în mod nelegal, s-a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 1.617 alin. (1) C. civ., reţinându-se lipsa caracterului cert, lichid şi exigibil al creanţei, omiţându-se aşadar că şi creanţa sa rezultă din acelaşi contract de cesiune, la fel ca cea a reclamantului. Prin urmare, este cert că în ceea ce priveşte creanţa recurentului, aceasta rezultă dintr-un titlu executoriu - contractul de cesiune de creanţă încheiat notarial, fiind şi exigibilă de la data plăţii şi solidară.

Prin prisma art. 1.443 din noul C. civ., recurentul a susţinut ca fiind nelegală aprecierea curţii de apel cu privire la faptul că nu poate fi reţinută calitatea de titlu executoriu în raporturile dintre cesionari. Aşadar, plata integrală a primei tranşe de către recurent l-a eliberat pe codebitorul A., putându-se ca atare îndrepta împotriva codebitorului pentru partea sa de datorie imediat după ce a făcut plata. A statua contrariul, presupune, potrivit recurentului, că nici creanţa reclamantului pe care este obligat să o restituie nu are caracterele consacrate de art. 1.617 alin. (1) din noul C. civ.

- Referitor la remiterea de datorie a arătat că, şi sub acest ultim aspect, hotărârea instanţei de apel este nelegală, prin înlăturarea temeiurilor de drept invocate ca fiind lipsite de relevanţă, menţinându-se eronat statuarea primei instanţe potrivit căreia remiterea de datorie nu are niciun efect în privinţa raporturilor dintre codebitorii solidari, aceasta în condiţiile exprese cuprinse art. 1.451 alin. (2) teza I C. civ.. Creditorul, prin efectul remiterii de datorie în favoarea unuia dintre cei doi codebitori solidari, sistează efectul acestei solidarităţi pasive, putându-se îndrepta împotriva unicului debitor rămas, doar pentru partea sa de datorie. Teza finală a art. 1451 alin. (2) C. civ., care reglementează singura situaţie în care nu se scade partea din datorie pentru care a operat remiterea, nu este incidentă în cauză.

Dreptul de regres de care se prevalează reclamantul este de esenţa solidarităţii, însă în cauză solidaritatea a fost sistată prin remiterea de datorie, dreptul de regres fiind inadmisibil, în acest sens fiind şi prevederile art. 1448 alin. (2) C. civ.

În condiţiile în care debitorul a făcut o eventuală plată nedatorată, nu se poate întoarce cu acţiune în regres împotriva pârâtului ci doar împotriva persoanei care s-a îmbogăţit astfel fără justă cauză, şi anume creditorul E..

5. Procedura de filtru

Raportul întocmit în cauză, în condiţiile art. 493 alin. (2) şi (3) C. proc. civ. a fost analizat în completul filtru, fiind comunicat părţilor, iar prin încheierea din 19.10.2022 completul de filtru a admis în principiu recursul şi a fixat termen de judecată în şedinţă publică pentru soluţionarea acestuia la data de 08.02.2023.

6. Apărările formulate în cauză

Prin întâmpinare, intimatul-reclamant A., a arătat că recurentul nu a indicat în concret care sunt motivele de nelegalitate circumscrise pct. 8 al art. 488 C. proc. civ., limitându-se la a relua aceleaşi aspecte invocate prin întâmpinarea formulată la tribunal şi reiterate prin motivele de apel. A invocat, astfel, în principal, excepţia nulităţii recursului, susţinând că dincolo de aceasta, motivele recursului sunt oricum nefondate.

În ceea ce priveşte interpretarea greşită a art. 1.255 alin. (1) C. civ., a susţinut că instanţa a arătat prioritar că nu se pune problema unui obiect ilicit sau a unei cauze imorale. Curtea de apel a reţinut lipsa de incidenţă a art. 1226 alin. (2) şi art. 1238 alin. (2) C. civ., întrucât prin clauza contractuală disputată nu s-a încălcat nicio dispoziţie legală şi aceasta nu este contrară ordinii publice şi bunelor moravuri.

A solicitat înlăturarea şi a celorlalte critici formulate de recurent şi respingerea recursului, cu cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat pentru recurs.

Prin întâmpinare, intimatul-intervenient E. a solicitat respingerea recursului şi obligarea recurentului la plata cheltuielilor de judecată.

Recurentul nu a formulat răspuns la întâmpinare.

II. Soluţia şi considerentele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Analizând criticile formulate, Înalta Curte constată caracterul nefondat al acestora, potrivit următoarelor considerente:

- Este lipsită de temei susţinerea recurentului-pârât conform căreia instanţa de apel ar fi nesocotit dispoziţiile art. 1255 alin. (1) C. civ. în soluţionarea cauzei, dându-le o interpretare eronată întrucât ar fi considerat că textul de lege instituie două condiţii cumulative pentru a se constata nulitatea unei clauze contractuale respectiv, aceasta să fie esenţială şi în lipsa ei contractul să nu se fi încheiat, deşi dispoziţia legală reglementează cele două ipoteze în mod alternativ iar nu cumulativ.

În realitate, instanţa de apel, la fel ca prima instanţă a fondului, interpretează şi aplică textul în mod adecvat, recurentul-pârât fiind cel care denaturează, prin criticile formulate, sensul interpretării relevat de conţinutul considerentelor.

Astfel, recurentul-pârât s-a opus pretenţiei reclamantului, de a-i fi achitată suma de 25.000 euro, reprezentând jumătate din cea de-a treia tranşă, de 50.000 euro, dintr-un preţ total al cesiunii de 315.300 euro, la plata căruia s-au angajat cei doi către cedentul E. (conform contractului de cesiune creanţă autentificat la 4.03.2015), în contextul în care această tranşă fusese suportată integral de către reclamant.

Apărarea pârâtului, formulată ca atare la fond şi reluată sub formă de critici în căile de atac, a constat în invocarea nulităţii clauzei 2 alin. (4) din contractul de cesiune de creanţă, conform căreia, în cazul rezoluţiunii de drept a contractului de cesiune de creanţă, se rezoluţionează tot astfel şi contractul de cesiune părţi sociale, încheiat între aceleaşi părţi, la aceeaşi dată, cu repunerea în situaţia anterioară – cesionarii A. şi B. pierzând calitatea de asociaţi şi administratori ai F. S.R.L., iar cedentul E. redevenind asociat şi administrator.

În acest context, în care se invocă nulitatea unei clauze din contractul care se constituie în temeiul juridic al pretenţiilor reclamantului (care şi-a fundamentat regresul împotriva pârâtului pe obligaţia asumată în solidar de cei doi cesionari, de plată a preţului cesiunii şi respectiv, suportarea celei de-a treia tranşe a preţului doar de către reclamant), instanţele au analizat în ce măsură sunt incidente dispoziţiile art. 1.255 alin. (1) C. civ., care permit o extindere a efectelor nulităţii parţiale asupra întregului act juridic.

Potrivit textului menţionat "clauzele contrare legii, ordinii publice sau bunelor moravuri şi care nu sunt considerate nescrise atrag nulitatea contractului în întregul său numai dacă sunt, prin natura lor, esenţiale sau dacă, în lipsa acestora, contractul nu s-ar fi încheiat".

Aceasta presupune, aşa cum corect a reţinut şi instanţa de apel, să se verifice un criteriu obiectiv – legat de natura clauzei – în determinarea caracterului esenţial al clauzei afectate de viciul nulităţii pentru ca efectul să se extindă asupra întregului act sau un criteriu subiectiv, raportat la voinţa părţilor, în sensul în care, în absenţa respectivei clauze, actul juridic nu s-ar fi încheiat.

Or, niciunul din aceste criterii nu s-a identificat în speţă, în condiţiile în care clauza respectivă prevede sancţiunea care intervine, aceea a rezoluţiunii, în ipoteza neîndeplinirii obligaţiilor din contractul de cesiune creanţă, sancţiune extinsă de părţi şi asupra contractului de cesiune părţi sociale, faţă de interdependenţa pe care acestea au dat-o, potrivit voinţei lor, celor două acte juridice (contracte) încheiate în aceeaşi zi.

Rezultă că, pe de o parte, clauza nu era esenţială faţă de natura juridică a actului încheiat (care presupunea pentru validitatea lui, nu inserarea sancţiunii nerespectării obligaţiilor asumate, ci îndeplinirea condiţiilor de fond şi formă ale cesiunii de creanţă reglementate prin dispoziţiile art. 1.566 – 1.573 C. civ.) şi, pe de altă parte, că o existenţă de sine-stătătoare a contractului nu era afectată de absenţa clauzei (care, dimpotrivă, viza extinderea efectelor rezoluţiunii asupra altei convenţii), pentru a se putea susţine că, potrivit voinţei părţilor, în absenţa clauzei, contractul nu s-ar fi încheiat.

Susţinerea recurentului conform căreia instanţa de apel ar fi considerat că trebuie întrunite cumulativ cele două ipoteze ale textului art. 1255 alin. (1) C. civ. – caracterul esenţial al clauzei prin natura ei şi respectiv, prin voinţa părţilor - este una lipsită de temei, fără suport în considerentele deciziei atacate.

În realitate, instanţa de apel distinge între cele două criterii – obiectiv şi subiectiv – instituite de dispoziţia legală, arătând că niciunul dintre ele nu se regăseşte în speţă şi ca atare, nu poate fi vorba despre o clauză a cărei nulitate, chiar dacă s-ar regăsi acest viciu de nevalabilitate, să poată afecta întregul contract.

Pornind de la această constatare şi statuare, bazate pe corecta interpretare şi aplicare la speţă a dispoziţiilor art. 1.255 alin. (1) C. civ., instanţa de apel a arătat în continuare că nu se mai impune o analiză pe fond a motivelor de nulitate invocate în ce priveşte respectiva clauză, câtă vreme ar fi oricum lipsită de relevanţă (neputând avea loc, dat fiind caracterul clauzei, o extindere a efectelor nevalabilităţii acesteia asupra nevalabilităţii întregului contract).

Într-adevăr, invocarea pe cale de apărare a nulităţii contractului de către pârâtul-recurent pentru obiect ilicit şi cauză ilicită s-a făcut doar din perspectiva clauzei menţionate – a cărei nulitate s-ar fi extins asupra întregului act. Nefiind date premisele art. 1.255 alin. (1) C. civ. şi neputându-se vorbi despre un viciu care să afecteze actul în întregul lui – şi deci, a clauzelor din contract referitoare la plata preţului cesiunii de către cei doi cesionari, pe care reclamantul şi-a fundamentat acţiunea – nu s-a mai justificat o analiză pe fond a cauzelor de nulitate.

În plus, instanţa de apel a reţinut şi că modalitatea de formulare a criticilor în apel nu i-a permis să stabilească dacă se invoca nulitatea contractului şi din altă perspectivă, dar ţinând cont de faptul că, practic au fost reluate susţinerile din întâmpinarea formulată la fond, precum şi de împrejurarea că prima instanţă a analizat nulitatea contractului de cesiune doar prin prisma nulităţii clauzei de la pct. 2 alin. (4) – iar limitele judecăţii n-au fost criticate în apel –, concluzia care s-a impus a fost aceea a devoluţiunii doar în raport cu pretinsa extindere a efectelor nulităţii unei clauze asupra întregului act.

Nesocotind aceste dezlegări ale instanţei de apel fără să le combată în vreun fel, pârâtul B. deduce judecăţii în recurs aspecte legate de nulitatea contractului din alte perspective, raportat la "întreaga stare de fapt", care ar atesta "o conduită ilicită, ce a condus la un caracter absolut fraudulos al contractului de cesiune", propunând o interpretare sistematică a clauzelor contractului şi, de asemenea, susţinând că ar fi avut loc o simulaţie întrucât voinţa reală a cedentului ar fi fost alta, aceea de a reveni în cadrul societăţii, după rezoluţiunea contractului de cesiune părţi sociale, în contra şi cu eludarea dispoziţiilor Legii nr. 31/1990. În acelaşi sens, recurentul face referire la problemele economice ale societăţii, la refuzul cedentului de angajare a unei linii de credit şi de instituire a unei ipoteci care să permită redresarea societăţii.

Modalitatea de formulare a criticilor denotă o nesocotire flagrantă a cadrului procesual dat de exercitarea căii extraordinare de atac a recursului, a rolului şi funcţiei acestuia, care constau doar în examinarea conformităţii hotărârii atacate cu legea (art. 483 alin. (3) C. proc. civ.) din perspectiva motivelor limitativ reglementate prin dispoziţiile art. 488 C. proc. civ.

Astfel, pe de o parte, se aduc în dezbatere, direct în recurs, aspecte vizând nulitatea contractului de cesiune creanţă din altă perspectivă decât cea care a făcut obiectul judecăţii instanţelor de fond – singura care permite controlul de legalitate, de conformitate a hotărârii atacate cu legea – şi, pe de altă parte, se face referire la împrejurări şi elemente de fapt, care sunt supuse unei interpretări şi reevaluări, specific judecăţii instanţelor devolutive de fond.

Rămânând în limitele judecăţii, aşa cum au fost ele fixate în termeni procedurali, soluţia atacată este legală câtă vreme nu s-a demonstrat existenţa unei clauze inserate în contractul de cesiune creanţă, de genul celor avute în vedere prin dispoziţiile art. 1.255 alin. (1) C. civ. – esenţială prin natura ei sau prin voinţa părţilor – a cărei nulitate (parţială) să se extindă asupra întregului act şi astfel, să lase fără temei juridic pretenţia reclamantului.

- Este nefondată, de asemenea, critica recurentului referitoare la modalitatea în care instanţa s-a pronunţat asupra compensaţiei legale, apreciind că nu sunt îndeplinite condiţiile art. 1.617 C. civ., pentru a se considera incidentă această instituţie juridică.

Astfel, opunând compensaţia legală, recurentul a arătat că a plătit în întregime prima tranşă a preţului cesiunii, în cuantum de 50.000 euro, în timp ce reclamantul a plătit cea de-a treia tranşă, în acelaşi cuantum, aşa încât cele două creanţe decurg din acelaşi contract de cesiune creanţă, având ca atare caracter cert, lichid şi exigibil.

Având de analizat natura creanţei opuse de către reclamant, instanţa de apel a reţinut corect că acesteia îi lipseşte aptitudinea de a putea fi opusă în cadrul compensaţiei, nefiind suficient că izvorăşte din acelaşi contract de cesiune, câtă vreme nu are determinat caracterul cert, lichid şi exigibil.

Astfel, în vreme ce creanţa reclamantului a fost supusă unei evaluări jurisdicţionale, analizându-se raporturile dintre cedent şi cesionari, respectiv dintre cesionari în calitate de codebitori solidari (şi fiind rezultatul unei admiteri în parte a acţiunii, conform dispozitivului sentinţei, care a reţinut şi incidenţa prescripţiei extinctive în privinţa uneia dintre creanţe), pretinsa creanţă a pârâtului nu a făcut obiectul unei asemenea analize în absenţa unui demers propriu în acest sens.

Faptul că respectiva creanţă îşi are izvorul tot în contractul de cesiune creanţă nu este suficient, în sine, să ducă la concluzia caracterului cert, lichid şi exigibil al acesteia (contractual fiind titlu executoriu, învestit cu formulă executorie de către cedent şi valorificabil, ca atare, în relaţia dintre cedent şi cesionari).

Pentru a dobândi caracterul la care face referire art. 1.617 alin. (1) C. civ., o creanţă trebuie să fie neîndoielnică, determinată în întinderea ei şi aptă de a face obiectul executării.

Or, toate aceste aspecte presupun o verificare jurisdicţională – astfel cum s-a realizat şi în privinţa creanţei reclamantului, instanţa analizând clauzele contractului de cesiune şi raporturile juridice cărora le-a dat naştere acesta, între cedent şi cesionari, respectiv între cesionari, în calitatea lor de codebitori solidari, pentru a stabili apoi că suma achitată de către reclamant, la 24.06.2015, cedentului, nu era datorată integral de către acesta, ci şi de către celălalt codebitor solidar (efectele solidarităţii pasive fiind astfel valorificate în speţă).

În acest context, inclusiv aprecierea instanţei – chiar dacă nu susţine un considerent necesar al soluţiei – în sensul că pretenţia recurentului-pârât, de opunere a creanţei, ar fi putut fi paralizată prin efectul prescripţiei extinctive, poate avea relevanţă, pe aspectul caracterului cert (neîndoielnic) al creanţei, pentru că în măsura în care ar fi lipsită de sancţiune juridică, nici nu ar mai fi susceptibilă de executare silită (iar condiţiile de la art. 1.617 alin. (1) C. civ. presupun tocmai ca dreptul de a cere executarea silită în natură sau prin echivalent să fie actual).

Ca atare, reclamantul şi pârâtul nu se regăsesc în aceeaşi poziţie juridică din punct de vedere al creanţei invocate (chiar izvorând din acelaşi contract) iar împrejurarea că opunerea compensaţiei legale se poate realiza şi prin intermediul întâmpinării este lipsită de relevanţă câtă vreme partea nu demonstrează că are deja o creanţă certă, lichid şi exigibilă, pe care să o poată astfel valorifica.

- Critica este, de asemenea, nefondată în ce priveşte remiterea de datorie şi modalitatea în care instanţa de apel a considerat că nu poate avea efectele pretinse de către recurentul-pârât, declaraţia autentică din 14.06.2016, conform căreia cedentul E. a renunţat la executarea silită pornită împotriva pârâtului-recurent, precum şi la orice alte drepturi rezultând din contractul de cesiune de creanţă.

Pentru a statua că nu a avut loc o stingere a obligaţiei pârâtului (în aşa fel încât celălalt codebitor solidar să nu-i mai poată pretinde partea din plata efectuată), instanţa de apel a constatat că declaraţia autentică de care se prevalează recurentul a fost dată de către cedent la 14.06.2021, în timp ce suma pretinsă de reclamant de la pârât (în calitate de codebitor) a fost plătită anterior, la 24.06.2015.

Ca atare, nu putea opera o remitere de datorie valabilă (adică, o renunţare a creditorului la dreptul său de creanţă) de vreme ce anterior acestei manifestări de voinţă a creditorului, dreptul de creanţă al acestuia fusese satisfăcut prin plata de bunăvoie făcută de unul dintre codebitorii solidari.

Or, plata făcută de unul dintre codebitorii solidari având ca efect liberarea de datorie a tuturor codebitorilor (art. 1.443 C. civ.), înseamnă că prestaţia astfel executată se împarte de plin drept şi trebuie suportată de fiecare, în părţi prezumate ca fiind egale, dacă din lege sau convenţia părţilor nu rezultă contrariul (art. 1.456 alin. (1) C. civ., art. 1.456 alin. (2) C. civ.).

Aceasta înseamnă că cel care a plătit are drept de regres împotriva celorlalţi debitori, pentru a obţine restituirea părţii lor de contribuţie la datorie, ceea ce corespunde demersului iniţiat de reclamant în prezenta cauză.

Deşi este corectă susţinerea recurentului conform căreia remiterea de datorie consimţită în favoarea unuia dintre debitori produce efecte şi pe planul raporturilor dintre codebitorii solidari – în sensul că aceştia rămân ţinuţi solidar faţă de creditor, dar cu scăderea părţii din datorie pentru care a operat remiterea (iertarea) –, în acelaşi timp această situaţie relevată este lipsită de consecinţe la speţă, având în vedere momentul la care a intervenit pretinsa iertare de datorie (declaraţia autentică a cedentului), ulterioară efectuării plăţii de către unul dintre codebitorii solidari şi acceptării ei de către creditor.

De aceea, deşi eronat, faţă de dispoziţiile art. 1.451 alin. (1) C. civ., considerentul instanţei conform căruia remiterea de datorie ar produce efecte doar în relaţia dintre creditor şi debitorul solidar (ele repercutându-se, în realitate, şi în raporturile dintre codebitori, care rămân obligaţi către creditor cu scăderea părţii de datorie pentru care a operat remiterea), în acelaşi timp, considerentul este unul nenecesar în justificarea soluţiei.

Ceea ce este relevant în speţă, din punct de vedere al efectelor ce pot fi ataşate declaraţiei invocate de recurent cu titlu de remitere de datorie este împrejurarea că ea a intervenit ulterior efectuării plăţii datorate şi, ca atare, nu mai putea produce efectul stingerii obligaţiei, câtă vreme creditorul nu doar că nu renunţase la dreptul său de creanţă, ci îl valorificase, încasând plata.

Or, sub acest aspect, dezlegarea instanţei de apel este corectă, fiind corespunzătoare dispoziţiilor legale în materie statuarea acesteia conform căreia nu a operat o remitere de datorie în favoarea pârâtului-recurent, aptă să-l exonereze pe acesta de la plata părţii de datorie ce îi revenea în calitate de codebitor solidar.

Faţă de considerentele expuse, toate criticile de nelegalitate formulate au fost constatate nefondate, recursul urmând să fie respins în consecinţă.

Văzând şi dispoziţiile art. 451 alin. (1) C. proc. civ., recurentul va fi obligat la plata cheltuielilor de judecată (onorariu avocat) ocazionate de desfăşurarea prezentei judecăţi, conform dovezilor de la dosar, către intimatul-reclamant A.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de pârâtul B. împotriva deciziei nr. 257/A din 5 octombrie 2021 a Curţii de Apel Cluj – secţia I civilă.

Obligă pe recurentul-pârât la plata sumei de 2500 RON cheltuieli de judecată în favoarea intimatului-reclamant A..

Definitivă.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 8 februarie 2023.