Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

 ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

    - SECȚIILE UNITE -

 

    DECIZIA Nr. 31 din 2 iunie 2008                                                           Dosar nr. 14/2008

 

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 204 din 31/03/2009

  

    Sub președinția domnului profesor univ. dr. Nicolae Popa, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție,

    Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, în conformitate cu dispozițiile art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, s-au întrunit pentru a examina recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privind aplicarea dispozițiilor art. 483 alin. 3 și art. 485 alin. 1 și 2 din Codul de procedură penală referitoare la caracterul ședinței de judecată în cazul în care inculpatul, minor la data săvârșirii faptei, a devenit ulterior major.

    Secțiile Unite au fost constituite cu respectarea dispozițiilor art. 34 din Legea nr. 304/2004, republicată, fiind prezenți 87 de judecători din totalul de 115 aflați în funcție.

    Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost reprezentat de procurorul Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general.

    Reprezentanta procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a susținut recursul în interesul legii, solicitând admiterea acestuia în sensul de a se stabili că, în cazul în care inculpatul, minor la data săvârșirii faptei, a devenit ulterior major, ședința de judecată este nepublică.

 SECȚIILE UNITE,

     deliberând asupra recursului în interesul legii, constată următoarele:

    În practica instanțelor judecătorești nu există un punct de vedere unitar în legătură cu aplicarea dispozițiilor art. 483 alin. 3 și art. 485 alin. 1 și 2 din Codul de procedură penală privind caracterul ședinței de judecată în cazul în care inculpatul, minor la data săvârșirii faptei, a devenit ulterior major.

    Astfel, unele instanțe s-au pronunțat în sensul că într-o atare situație ședința de judecată este publică.

    Alte instanțe, dimpotrivă, s-au pronunțat în sensul că în cazul inculpatului, minor la data săvârșirii faptei, devenit ulterior major ședința de judecată este nepublică, indiferent de data când a intervenit majoratul.

    Aceste din urmă instanțe au interpretat și aplicat corect dispozițiile legii.

    Procedura aplicabilă în cazurile cu infractori minori este reglementată în cap. II din titlul IV al Părții speciale din Codul de procedură penală.

    Este adevărat că prin art. 290 alin. 1 din Codul de procedură penală se prevede că "ședința de judecată este publică", interzicându-se minorilor sub 16 ani să asiste la o atare ședință.

    Dar de la acest principiu general legiuitorul, având în vedere situația specială a minorului, disponibilitatea sa psihofizică aparte, caracterul și personalitatea acestuia, aflate într-un continuu proces de formare și modelare, a instituit pentru minorii infractori o procedură specială.

    În acest sens, prin art. 485 alin. 1 din Codul de procedură penală se prevede că "ședința în care are loc judecarea infractorului minor se desfășoară separat de celelalte ședințe", iar la alin. 2 din același articol se mai prevede că "ședința nu este publică", precizându-se, în continuare, că "la desfășurarea ședinței pot asista persoanele arătate în articolul precedent, apărătorii părților, precum și alte persoane cu încuviințarea instanței".

    Din aceste prevederi reiese astfel în mod vădit că nepublicitatea ședinței este aplicabilă pe tot parcursul judecății, inclusiv în ipoteza în care inculpatul, minor la data săvârșirii faptei, a devenit ulterior major.

    Pe de altă parte, în art. 483 alin. 3 din Codul de procedură penală, așa cum a fost modificat prin Legea nr. 356/2006, se prevede imperativ că "inculpatul care a săvârșit infracțiunea în timpul când era minor este judecat potrivit dispozițiilor procedurale speciale privitoare la minori", spre deosebire de reglementarea anterioară, când prin acest text de lege se prevedea că "inculpatul care a săvârșit infracțiunea în timpul când era minor este judecat potrivit procedurii obișnuite, dacă la data sesizării instanței împlinise vârsta de 18 ani".

    Așa fiind, în urma modificării aduse dispozițiilor art. 483 alin. 3 din Codul de procedură penală, legiuitorul a inclus în sfera aplicabilității "dispozițiilor procedurale speciale privitoare la minori" totalitatea actelor și formelor procesuale cu caracter derogatoriu de la procedura de drept comun, inclusiv cele referitoare la judecată.

    Prin urmare, rezultă că inculpatului minor la data săvârșirii faptei, care ulterior a devenit major, i se aplică dispozițiile privind procedura specială cuprinsă în cap. II din titlul IV al Părții speciale din Codul de procedură penală, inclusiv cele referitoare la faza cercetării judecătorești (compunerea completului de judecători anume desemnați; judecarea în prezența acestuia, cu excepția cazului când se sustrage de la judecare; citarea la judecarea cauzei, în afară de părți, a Serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor minori, precum și a părinților; caracterul nepublic al ședinței de judecată).

    Așadar, singura condiție ce trebuie îndeplinită pentru a fi incidente aceste prevederi o reprezintă minoritatea inculpatului la data săvârșirii faptei, nemaiavând relevanță vârsta dobândită până la momentele procesuale ale cauzei.

    În consecință, în temeiul art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, precum și al art. 4142 din Codul de procedură penală, urmează a se admite recursul în interesul legii și a se stabili că dispozițiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 și 2 din Codul de procedură penală se interpretează în sensul că, în cazurile în care inculpatul, minor la data săvârșirii faptei, a devenit ulterior major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata trebuie să aibă loc în ședință nepublică.

 PENTRU ACESTE MOTIVE

 În numele legii

 D E C I D:

     Admit recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

    Dispozițiile art. 483 alin. 3 raportat la art. 485 alin. 1 și 2 din Codul de procedură penală se interpretează în sensul că, în cazul în care inculpatul, minor la data săvârșirii faptei, a devenit major, indiferent de momentul intervenirii majoratului, judecata va avea loc în ședință nepublică.

    Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 3 din Codul de procedură penală.

    Pronunțată în ședință publică, astăzi, 2 iunie 2008.

 

    PREȘEDINTELE ÎNALTEI CURȚI DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE,
prof. univ. dr. NICOLAE POPA

 

    Prim-magistrat-asistent,
Victoria Maftei