Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Detalii jurisprudență

R O M Â N I A

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

- SECŢIILE UNITE -

 

D E C I Z I A   nr. V                                                              Dosar nr. 5/2001

 

Şedinţa de la 8 decembrie 2003

 

Sub preşedinţia preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Paul Florea,

S-a luat în examinare recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, cu privire la aplicarea dispoziţiilor art.141, art.149 alin.3 şi art.300 alin.3 din Codul de procedură penală.

Ministerul Public a fost reprezentat de Iuliana Nedelcu, procuror şef secţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Referindu-se la adresa nr.1570/C1/1998/20/1999 din 13 octombrie 2003, prin care procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie a retras recursul în interesul legii, reprezentantul Ministerului Public a cerut să se ia act de această retragere.

SECŢIILE UNITE,

Deliberând asupra recursului în interesul legii, constată următoarele:

In vederea asigurării interpretării şi aplicării unitare, pe întreg teritoriul ţării, a prevederilor art.141, art.149 alin.3 şi art.300 alin.3 din Codul de procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, întemeindu-se pe dispoziţiile art.4142 din acelaşi cod, a declarat la data de 5 noiembrie 2001 recurs în interesul legii.

Prin recursul în interesul legii formulat, s-a cerut instanţei supreme să se pronunţe asupra unor chestiuni de drept, ivite în practica instanţelor judecătoreşti, în legătură cu prelungirea măsurii arestării preventive în dosarele în care inculpaţii au fost trimişi în judecată în stare de arest sau în care instanţa, învestită cu judecarea cauzei, a luat măsura arestării inculpatului aflat în stare de libertate.

Ulterior, prin adresa nr.1570/C1/1998/20/1999 din 13 octombrie 2003, procurorul general al Parchetului de pe lângă instanţa supremă, făcând referire la modificările şi completările aduse Codului de procedură penală,în materia arestării preventive,prin Legea nr.281/2003, publicată în Monitorul Oficial nr.468 din 1 iulie 2003, a precizat că retrage recursul în interesul legii pe care l-a declarat.

În atare situaţie, ţinându-se seama de dispoziţiile art.4142 alin.1 din Codul de procedură penală, din care rezultă caracterul facultativ al exercitării recursului în interesul legii, ceea ce dă posibilitate titularului acestei căi de atac să stăruie în clarificarea chestiunilor de drept supuse examinării sau să renunţe ori să retragă sesizarea cu care a învestit instanţa supremă, se impune a se lua act de retragerea recursului în interesul legii declarat în cauză.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

D E C I D E

Ia act de retragerea recursului în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, cu privire la aplicarea dispoziţiilor art.141, art.149 alin.3 şi art.300 alin.3 din Codul de procedură penală.

Pronunţată, azi 8 decembrie 2003.

                         

PREŞEDINTELE ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE,

Paul Florea

 

PRIM MAGISTRAT ASISTENT,

Ioan Răileanu