În şedinţa din 26 septembrie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat 6 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie...
COMUNICAT
În şedinţa din 26 septembrie 2005, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat 6 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţând următoarele soluţii:
- prin decizia nr. IV admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că, în cazul infracţiunii de omor calificat prevăzută de art. 174 al. 1 raportat la art. 175 al. 1 lit. c din Codul penal, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 75 al. 1 lit. b din acelaşi cod privind circumstanţa agravantă ce se referă la săvârşirea infracţiunii „prin violenţe asupra membrilor familiei”.
- prin decizia nr. V, reunindu-se cauzele ce fac obiectul dosarelor nr. 18/2005, nr. 9/2005 şi nr. 15/2005, a fost admis recursul în interesul legii şi s-a stabilit că:
1. Infracţiunile prevăzute în Legea nr. 78/2000, precum şi orice alte cauze derivate din cele prevăzute în această lege, se judecă, în primă instanţă, de judecătorii, tribunale şi curţi de apel, de complete formate dintr-un singur judecător.
2. În cazul infracţiunilor de corupţie săvârşite de alte persoane decât cele menţionate în Legea nr. 78/2000, completele de judecată se constituie potrivit dispoziţiilor cu caracter general, cuprinse în art. 57 din Legea nr. 304/2004 modificată şi completată.
- Prin decizia nr. VI a fost respins recursul în interesul legii declarat cu privire la aplicarea dispoziţiilor art. 7 şi art. 21 lit. g din Legea nr. 26/1990 privind Registrul Comerţului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
- Prin decizia nr. VII s-a luat act de retragerea recursului în interesul legii privind calea de atac la care este supusă încheierea instanţei de executare, prin care se soluţionează cererea de executare silită.
După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea vor fi publicate pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi publicate în Monitorul Oficial, după caz.
Purtător de cuvânt
27 septembrie 2005