Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2014) » Comunicat de presă referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cea de-a XVII-a Conferinţă Judiciară Internaţională (IJC) Malta, 21-23 mai 2014

Comunicate de presă (2014)

Comunicat de presă referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cea de-a XVII-a Conferinţă Judiciară Internaţională (IJC) Malta, 21-23 mai 2014

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cea de-a

XVII-a Conferinţă Judiciară Internaţională (IJC)

 Malta, 21-23 mai 2014

 

În perioada 21-23 mai 2014, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu, a participat la cea de-a XVII-a Conferinţă  Judiciară Internaţională anuală (IJC) organizată la Valletta, Malta.

Acest eveniment a fost organizat de către preşedintele Curţii Supreme şi preşedintele Curţii Constituţionale din Malta, domnul Silvio Camilleri, Facultatea de Drept a Universităţii din Michigan, Fundaţia Internaţională pentru Sistemul Electoral şi Fundaţia Familiei Furth, eveniment la care au participat preşedinţi de curţi supreme din Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, organism internaţional în cadrul căruia, din data de 13 octombrie 2011, doamna preşedinte Livia Doina Stanciu deţine calitatea de vicepreşedinte.

Pe lângă preşedinţi ai curţilor supreme din Uniunea Europeană au participat şi preşedinţi de instanţe supreme şi curţi constituţionale din alte state, precum şi profesori universitari din SUA şi Malta.

Conferinţa  a fost structurată în 4 sesiuni, după cum urmează:

 

- Sesiunea I: Statul de drept în diverse culturi

Vorbitorii au evidenţiat că statul de drept este un pilon central al democraţiei statelor şi are menirea să asigure prosperitatea societăţii, dar în forme multiple, pe căi diferite, în ţări diferite.

În cadrul acestei sesiuni, doamna judecător dr.Livia Doina Stanciu, a avut o intervenţie, subliniind importanţa respectării statului de drept, în special, în lupta împotriva corupţiei.

 

- Sesiunea a-II-a: Primele Principii: Constituţiile, sisteme de drept şi sisteme judiciare

S-a subliniat că o importantă distincţie poate fi făcută între: state unde Constituţia este legea supremă a statului şi unde orice lege contrară ei poate fi declarată neconstituţională şi state unde Parlamentul este suveran şi poate să înlăture legile pe care le consideră neconstituţionale.

 

- Sesiunea a-III-a: Rolul sistemului judiciar în sistemul electoral

Scopul acestei sesiuni a fost de a explora circumstanţele cu privire la aceste noi roluri ale judecătorilor şi existenţa unor potenţiale conflicte de interese.

În cadrul Sesiunii, doamna judecător dr.Livia Doina Stanciu, având cuvântul, a făcut referiri cu privire la problema incompatibilităţii judecătorilor participanţi la procesul electoral, detaşarea acestora şi natura juridică a detaşării.

 

- Sesiunea a-IV-a: Sharia în sistemul civil şi principiul legalităţii

Participanţii la această sesiune  au fost preocupaţi de diferitele abordări ale statelor membre  ale Organizaţiei de Cooperare Islamică (OIC) în aplicarea principiilor sharia în sistemele lor de drept, în materie civilă şi penală, precum şi relaţiile între aceste sisteme cu principiile statului de drept.

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE