Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2014) » Comunicat de presă referitor la vizita oficială a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Republica Federală Germania 23 - 26 iunie 2014

Comunicate de presă (2014)

Comunicat de presă referitor la vizita oficială a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Republica Federală Germania 23 - 26 iunie 2014

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

referitor la vizita oficială a preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în Republica Federală Germania

 

În perioada 23 - 26 iunie 2014, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu, a efectuat o vizită în Republica Federală Germania, la invitaţia ambasadei acestei ţări la Bucureşti.

Din delegaţie au făcut parte şi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate şi membri ai Parlamentului României.

Discuțiile s-au circumscris temei ce a vizat „Combaterea corupţiei şi a criminalităţii organizate”, sens în care delegaţia a efectuat mai multe vizite de lucru la principalele instituţii implicate în combaterea acestor fenomene.

Astfel, au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Federal al Afacerilor Externe din Berlin, Poliţiei Federale Judiciare, Ministerului federal al Justiţiei, Fundaţiei Germane pentru Cooperare Judiciară Internaţională, în cadrul cărora s-au  dezbătut  aspecte  vizând  combaterea fenomenului corupției  și a criminalităţii organizate, precum și chestiuni referitoare la cooperarea  judiciară transfrontalieră, în materie penală.

În cadrul vizitei au mai avut  loc întrevederi cu judecători ai Camerei a V-a penale a Curţii federale de Justiţie, procurorul  federal  de pe lângă Curtea federală de Justiţie, preşedintele Curţii de Apel a Statului liber Saxonia, prim procurorul șef al Parchetului de pe lângă această instanță, Preşedintele Poliţiei landului Saxonia, precum și cu Preşedintele Landtagului Saxoniei.

De asemenea, au mai avut loc întâlniri şi cu reprezentanţii Transparency Internaţional Deutschland e.V., delegaţia română fiind invitată şi în Bundestagul German, unde s-au purtat discuţii cu membrii mai multor comisii parlamentare.

În cadrul dezbaterilor au mai fost relevate aspecte referitoare la organizarea sistemelor judiciare din cele două state, cooperarea judiciară internaţională, atât în materie penală, cât şi civilă, precum şi implicarea organismelor non-guvernamentale şi a reprezentanţilor societăţii civile în combaterea fenomenului corupţiei și a criminalității organizate.

În discuţiile purtate preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a prezentat aspecte vizând organizarea şi funcţionarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă plasată în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti, progresele înregistrate în direcţia combaterii fenomenului corupţiei, cât şi noile competenţe conferite instanţei supreme din perspectiva recentelor modificări legislative.

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE