Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2014) » Comunicat de presă referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la deschiderea anului academic al Institutului Naţional al Magistraturii

Comunicate de presă (2014)

Comunicat de presă referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la deschiderea anului academic al Institutului Naţional al Magistraturii

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la deschiderea anului academic al Institutului Naţional al Magistraturii

 

Luni, 13 octombrie 2014, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jud. dr. Livia Doina Stanciu a participat la ceremonia de deschidere a anului academic 2014-2015 din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, alături de directorul acestei instituţii, doamna judecător dr. Octavia Spineanu-Matei, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecător dr. Adrian Bordea, ministrul justiţiei, domnul Robert Cazanciuc, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu şi vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, avocat  Dan Oancea.

Au mai fost prezenţi la deschiderea anului universitar membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii, precum şi alte cadre didactice.

În discursul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a ţinut să evidenţieze importanţa formării profesionale iniţiale şi continue a magistraţilor, în condiţiile dinamicii procesului legislativ, cu referire la procesul de reformare şi schimbare a principalelor legiuiri naţionale, de la Legea fundamentală şi până la principalele coduri de drept material şi procesual, formare care să ofere o reală şi continuă ancorare a magistratului la realităţile legislative şi jurisprudenţiale şi o pregătire adecvată în vederea îndeplinirii cu succes a importantei sale misiuni, aceea de restabilire a ordinii, dreptăţii şi adevărului în societate. Totodată, a subliniat rolul Institutului Naţional al Magistraturii pentru Justiţia română, acela de a pregăti magistraţii, fiind cu atât mai însemnat cu cât atingerea scopului propus prin adoptarea noilor coduri este condiţionată de corecta şi temeinica lor înţelegere şi cunoaştere de către cei chemaţi să le aplice. 

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

* * * * * * * *

 

Alocuţíunea Preşedintelui Înaltei Curţí de Casaţie şi Justiţíe

 

Distins auditoriu,

Onorat prezidiu,

Dragi colegi formatori,

Dragi auditori de justiție,

Doamnelor și domnilor,

 

Sunt fericită să particip, din nou, la momentul festiv al deschiderii anului academic 2014 - 2015  al Institutului Național al Magistraturii.

Ca de fiecare dată, invitația doamnei director Octavia Spineanu Matei mă onorează și îmi oferă plăcutul prilej de a putea lua parte la bucuria începutului de drum profesional al celor care, după depășirea furcilor caudine ale unui concurs extrem de dificil, au pășit azi pragul acestei instituții ca auditori de justiție în anul I.

Și, la fel ca în ceilalți ani, o să aleg și acum să mă adresez, în cele ce urmează, în primul rând lor: felicitări dragii mei și bun venit în frumoasa familie a magistraturii românești!

Ați îndrăznit să sperați, dar mai ales ați decis să vă demonstrați pregătirea și hotărârea de a îmbrățișa cariera de magistrat și, înfruntând o concurență acerbă, ați reușit.

Ați demonstrat prin aceasta că sunteți o elită a absolvenților învățământului juridic din România.

O să vă spun însă, și dumneavoastră, așa cum le-am spus și colegilor dumneavoastră  anii trecuți: a fi foarte bun, a face parte din elită nu înseamnă doar o răsplată pentru ceea ce ai făcut în trecut, ci invariabil reprezintă și o responsabilitate, uneori apăsătoare, pentru ceea ce va trebui să realizezi în activitatea viitoare. De aceea, vreau să fiți conștienți de faptul că excelența constituie doar punctul de pornire al unor mari datorii și al unor mari responsabilități. Și aceasta mai cu seamă în cariera de magistrat.

Pentru că profesia pe care v-ați ales-o este nu grea, ci foarte grea. Ea implică mari poveri și răspunderi. Și muncă, foarte multă muncă.

Pentru a-i putea face față cu succes, va trebui în primul rând să o stăpâniți extrem de bine la nivel teoretic. Pentru că, în magistratură o condiție esențială este capacitatea de a fi stăpân pe tine și pe cunoștințele tale. Or, această siguranță de sine nu ți-o poate da decât o foarte bună pregătire profesională. Iată de ce, îndemnul meu pentru voi este să folosiți la maxim timpul petrecut în acest Institut pentru a vă aprofunda cunoștințele teoretice, în special în ceea ce privește noutățile aduse prin recenta reformă legislativă, dar și în ceea ce privește dreptul Uniunii Europene și practica instanțelor europene.

Profitați  la maximum de ceea ce vi se oferă, pentru că aici veți avea parte de îndrumarea unor formatori de o înaltă ţinută profesională şi pregătire academică și vă veți putea bucura de accesul neîngrădit la o bază largă de documentare şi informaţii cu caracter juridic, dar mai ales veți avea timp de studiu, timp pe care, odată intrați efectiv în activitate, nu îl veți mai avea niciodată la fel.

În procesul desăvârșirii voastre teoretice vreau să țineți, însă, cont de un lucru: cunoașterea nu trebuie redusă la o compilație tehnică a informațiilor de specialitate. Ați depășit, de-acum, anii studenției, în care studiul presupunea în primul rând acumularea de informații.

Einstein spunea că știința este misiunea omului de a învăța să înțeleagă. Folosiți așadar, acești doi ani pentru a învăța să înțelegeți Dreptul. Este o condiție esențială pentru a putea înfăptui într-o zi Dreptatea.

Dar, dincolo de nivelul înalt de pregătire teoretică, un magistrat trebuie să aibă un înalt nivel de moralitate.

În această profesie, profesionalismul fără caracter devine încet o povară și este inutil. 

Vă încurajez, prin urmare, să folosiți acești ani pentru a vă desăvârși profesional, dar și ca oameni.

Protagoras spunea, cu 2000 de ani în urmă, că omul este măsura tuturor lucrurilor. Cred că valoarea Justiției, ca a oricărui alt domeniu de activitate, de altfel, va depinde întotdeauna de valoarea  și de calitatea oamenilor care o slujesc.

Fiți oameni de valoare și aduceți prin aceasta valoare actului de justiție. Faceți de pe acum tot ce ține de voi pentru ca actul de justiție să reprezinte și un act de dreptate.

Folosiți, prin urmare, această perioadă a vieții voastre ca să adunați cunoștințele profesionale care vă vor sluji toată viața. Folosiți-o ca să vă formați ca oameni cinstiți, muncitori, corecți, puternici și demni. Folosiți această perioadă ca să învățați să nu vă lăsați niciodată învinși de greutăți. Folosiți-o să învățați să fiți buni și drepți.

Am toată încrederea că veți reuși!

Înainte de a-mi încheia scurtul mesaj, doresc încă o dată să îi felicit pe auditorii de justiție din anul I pentru reușita la examenul de admitere  la Institut,  pe auditorii de justiție din anul II pentru frumoasele realizări înregistrate anul trecut, întregul corp profesoral al Institutului pentru profesionalismul și dăruirea cu care s-a implicat în formarea profesională inițială și continuă a magistraților din România, pe doamna director, alături de echipa sa managerială, pentru modul exemplar în care înțelege să își ducă la îndeplinire misiunea, pe toți cei care fac parte din aparatul tehnic al Institutului și, tuturor vă urez din suflet, să aveți parte de un an universitar frumos și bogat, plin de împliniri profesionale și personale, multă sănătate și multe bucurii!

Vă mulțumesc,

Judecător dr. Livia Doina Stanciu,

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție