Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2015) » Comunicat de presă referitor la participarea Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cea de XVIII-a Conferinţă Judiciară Internaţională (IJC)

Comunicate de presă (2015)

Comunicat de presă referitor la participarea Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cea de XVIII-a Conferinţă Judiciară Internaţională (IJC)

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la participarea Preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la cea de XVIII-a Conferinţă Judiciară Internaţională (IJC)

           

În perioada 21-22 mai 2015, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu, a participat la cea de-a XVIII-a Conferinţă  Judiciară Internaţională anuală (IJC) organizată la Antalya, Turcia.

Conferinţa a fost organizată de către Curtea Constituţională a Turciei, Facultatea de Drept a Universităţii din Michigan, Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale şi Fundaţia Familiei Furth, eveniment la care au participat preşedinţi de curţi supreme din Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, organism internaţional în cadrul căruia, din data de 13 octombrie 2011, doamna preşedinte Livia Doina Stanciu deţine calitatea de vicepreşedinte.

Pe lângă preşedinţi ai curţilor supreme din Uniunea Europeană au participat şi preşedinţi de instanţe supreme şi curţi constituţionale din alte state, precum şi profesori universitari din SUA.

Conferinţa  a fost structurată în 4 sesiuni, după cum urmează:

- Sesiunea I: Dreptul internaţional în sistemele legislative naţionale

În această sesiune, s-a analizat modul de receptare a dreptului internaţional în deciziile luate de instanţele naţionale, dacă instanţele naţionale pot aplica dreptul internaţional în absenţa dispoziţiilor naţionale care să permită acest lucru şi care este supremaţia dreptului internaţional.

- Sesiunea a-II-a: Gestionarea rolului instanţelor şi rolul instanţelor supreme

Vorbitorii au discutat despre modul în care instanţele naţionale îşi gestionează volumul de dosare, abordându-se şi chestiuni privind  sfera de cuprindere a casaţiei, care este principala misiune a instanţei supreme, competenţa ei.

- Sesiunea a-III-a: Independenţa justiţiei şi influenţele externe

Problemele abordate în această sesiune au vizat numirea în funcţie şi inamovibilitatea judecătorilor, accesul justiţiabililor la judecător, posibilul acces la judecător al grupurilor de interese în afara procedurilor judiciare, care sunt regulile care guvernează recuzarea în situaţii de conflict de interese etc.

În cadrul acestei sesiuni, doamna judecător dr.Livia Doina Stanciu a avut o intervenţie, subliniind necesitatea neamestecului politicului în actul de justiţie, respectarea statutului judecătorilor, consolidarea măsurilor de apărare a reputaţiei magistraţilor.

- Sesiunea a-IV-a: Războiul împotriva terorismului şi statul de drept

Participanţii la această sesiune  au abordat probleme, precum: noţiunea de terorist, suspect de terorism, dacă există un tratament diferit aplicabil suspecţilor de terorism faţă de prizonierii de război, dacă sunt diferite drepturile suspecţilor de terorism de drepturile suspecţilor din cauzele penale ordinare etc.

 În cadrul Sesiunii, Preşedintele ICCJ, doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu, având cuvântul, a prezentat câteva aspecte vizând jurisprudenţa românească în materie penală, în materia extrădării şi a mandatului european de arestare.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE