Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2019) » Comunicat de presă referitor la desfășurarea procesului în cauza nr.1045/1/2019/a1 ce vizează evenimentele din decembrie 1989

Comunicate de presă (2019)

Comunicat de presă referitor la desfășurarea procesului în cauza nr.1045/1/2019/a1 ce vizează evenimentele din decembrie 1989

29.11.2019

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la desfășurarea procesului în cauza nr.1045/1/2019/a1

ce vizează evenimentele din decembrie 1989

 

Înalta Curte de Casație şi Justiție aduce la cunoștința publicului că astăzi, 29 noiembrie 2019, pe rolul Secției Penale, în procedura de cameră preliminară, s-a aflat cauza nr.1045/1/2019/a1, cunoscută opiniei publice sub denumirea de „Dosarul Revoluţiei”.

Conform dispozițiilor Codului de procedură penală, în cauză au fost emise un număr de aproximativ 5000 de citații, iar la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost prezente, la termenul din 29 noiembrie 2019, aproximativ 600 de persoane.

Completul de judecată şi conducerea Înaltei Curți de Casație şi Justiție au luat toate măsurile administrative posibile, pentru a se putea asigura respectarea dispozițiilor procedurale, accesul persoanelor citate la ședința de judecată, respectarea drepturilor procedurale ale acestora şi asigurarea dreptului publicului la o informare corectă prin intermediul instituțiilor media, în condițiile speciale create de numărul mare de participanți la judecarea cauzei şi de spațiul insuficient în care se desfășoară activitatea instanței supreme.

Pe parcursul desfășurării procesului au existat două incidente în care s-a asigurat intervenția echipajelor medicale de urgență pentru două persoane.

Procedura s-a desfășurat în condiții normale, fiind derulate măsurile judiciare şi administrative necesare pentru gestionarea unui dosar de o asemenea amploare.

Următorul termen acordat în cauză este 21 februarie 2020.

Înalta Curte de Casație şi Justiție reamintește public numeroasele demersuri făcute de o lungă perioadă de timp în vederea asigurării unui spațiu adecvat pentru desfășurarea activității instanței supreme, care trebuie să fie pregătită din punct de vedere logistic inclusiv pentru administrarea unor dosare cu un număr foarte mare de participanți la procedurile judiciare. Dificultățile de ordin material sunt de natură să creeze neplăceri pentru justițiabili în desfășurarea procedurilor judiciare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi afectează solemnitatea actului de justiţie.

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE