Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2020) » Comunicat de presă referitor la donarea unei copii autentificate a documentului Magna Carta de către Biblioteca Centrală Universitara "Carol I"

Comunicate de presă (2020)

Comunicat de presă referitor la donarea unei copii autentificate a documentului Magna Carta de către Biblioteca Centrală Universitara "Carol I"

02.12.2020

COMUNICAT DE PRESĂ

 

La 805 ani de la momentul semnării Magna Carta, Înalta Curte de Casație și Justiție muțumește Bibliotecii Centrale Universitare ”CAROL I” pentru donarea unei copii autentificate a acestui document, care urmează a fi expusă în sediul principal al instanței supreme.

Copia donată face parte dintre cele opt copii autentificate realizate ca urmare a împlinirii a 800 de ani de la semnarea Magna Carta și obținute de către B.C.U. ”Carol I” prin bunăvoința The Honourable Society of the Inner Temple. Acestea reflectă fidel conținutul originalului, păstrat la Lincoln Cathedral, Anglia.

Semnată în anul 1215, Magna Carta Libertatum reprezintă una dintre pietrele de hotar ale procesului de formare a democrațiilor constituționale, introducând principiul supremației legii și stând la temelia conceptului contemporan de stat de drept, bazat pe valorile fundamentale ale egalității în fața legii și a respectării drepturilor fundamentale ale cetățeanului.

Exemplarul donat Înaltei Curți va fi expus în sediul acesteia din str.Batiștei, nr.25, alături de alte 34 de lucrări juridice de mare valoare istorică, aflate în patrimoniul instanței supreme și restaurate cu sprijinul B.C.U. ”Carol I”.

 

Președintele

Înaltei Curți de Casație și Justiție,

 

Judecător Corina Alina Corbu