Ședințe de judecată: Mai | | 2024

Comunicate privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în cadrul Secţiilor Unite - 2006

Comunicat privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în şedinţa din 12 iunie 2006

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

C  O  M  U  N  I  C  A  T

 

            În şedinţa din 12 iunie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat un număr de 5 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:

-          prin decizia nr. XVIII, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

În aplicarea dispoziţiilor art. 3851 alin. 1 lit. e teza ultimă din Codul de procedură penală, deciziile pronunţate în apel, prin care s-a dispus rejudecarea cauzei, pot fi atacate cu recurs numai cu privire la măsurile preventive, în condiţiile art. 141 din Codul de procedură penală raportat la art. 160b alin. 4 din acelaşi cod.

-          prin decizia nr. XIX, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Fapta de folosire, cu vinovăţie, de acte vamale false la Registrul Auto Român, în vederea verificării în scopul înmatriculării unui autoturism adus din străinătate, constituie infracţiunea de uz de fals prevăzută de art. 291 din Codul penal.

-          prin decizia nr. XX, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Pentru infracţiunea de tulburare de posesie prevăzută în art. 220 din Codul penal, astfel cum a fost modificat prin articolul unic pct. 2 din Titlul IX al Legii nr. 247/2005, sesizarea instanţei se face din oficiu, prin rechizitoriu;

-          prin decizia nr. XXI, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

În recurs, casarea cu trimitere în materia conflictelor de muncă poate fi dispusă numai în situaţiile prevăzute expres şi limitativ în art. 81 alin. 2 lit. a şi b din Legea nr. 168/1999, precum şi în cazul în care prima instanţă nu s-a pronunţat asupra fondului cauzei.

-          prin decizia nr. XXII, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

În aplicarea dispoziţiilor art. 46 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, cererile de autorizare a constituirii şi de înmatriculare a societăţilor comerciale de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică sunt inadmisibile.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial, Partea I.

 

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător Cristina Mădălina Buta