Ședințe de judecată: Mai | | 2024

Comunicate privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în cadrul Secţiilor Unite - 2006

Comunicat privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în şedinţa din 20 februarie 2006

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

C O M U N I C A T

 

            În şedinţa din 20 februarie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat un număr de 3 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:

-          prin decizia nr. V, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Actele de violenţă cu intenţia de a ucide, săvârşite în aceeaşi împrejurare asupra a două persoane, dintre care una a decedat, constituie atât infracţiunea de omor – simplu, calificat sau deosebit de grav – comisă asupra unei singure persoane, cât şi tentativa de omor, după caz, simplu, calificat sau deosebit de grav, aflate în concurs.

Agravanta prevăzută în art. 176 alin. 1 lit. b din Codul penal nu este aplicabilă în cazul faptelor menţionate.

-          prin decizia nr. VI, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

În aplicarea dispoziţiilor art. 52 alin. 5 din Codul de procedură penală, neindicarea corectă, în cuprinsul cererii de recuzare ce priveşte întreaga instanţă, a cazului de incompatibilitate în care se află fiecare judecător, atrage respingerea cererii ca nefondată.

 

-          prin decizia nr. VII, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

În aplicarea dispoziţiilor art. 140 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, neverificarea de către instanţă, în cursul judecăţii, a legalităţii şi temeiniciei arestării preventive a inculpatului major înainte de împlinirea duratei de 60 de zile, la care se referă art. 160b  alin. 1 din Codul de procedură penală, a inculpatului minor între 14 şi 16 ani înainte de expirarea duratei de 30 de zile prevăzută în art. 160 lit. h alin. 2 din Codul de procedură penală, iar a inculpatului minor mai mare de 16 ani înainte de expirarea duratei de 40 de zile prevăzute în art. 160b  alin. 3 din Codul de procedură penală, atrage încetarea de drept a măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţi şi punerea lor de îndată în libertate.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial Partea I.

 

 

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător Cristina Mădălina Buta