Ședințe de judecată: Mai | | 2024

Comunicate privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în cadrul Secţiilor Unite - 2007

Comunicat privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în şedinţa din 4 iunie 2007

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

C O M U N I C A T

 

În şedinţa din 4 iunie 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat un număr de 9 dosare, în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:

 

Prin Decizia nr. 48, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit:

Dispoziţiile art.2781 alin.8 lit.c din Codul de procedură penală se interpretează în sensul că:

În cazul plângerii formulate împotriva rezoluţiei, ordonanţei şi dispoziţiei din rechizitoriu, prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale sau clasarea, instanţa investită nu poate pronunţa soluţia prevăzută de art.2781 alin.8 lit.c din Codul de procedură penală.

 

 Prin Decizia nr. 49, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Traficul de persoane incriminat prin dispoziţiile art.12 şi art.13 din Legea nr.678/2001, comis asupra mai multor subiecţi pasivi, în aceleaşi condiţii de loc şi de timp, constituie o infracţiune unică, în formă continuată, iar nu mai multe infracţiuni aflate în concurs.

 

Prin Decizia nr. 50, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit:

Dispoziţiile art.631 din Codul penal se interpretează în sensul că, în cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, pedeapsa ce se stabileşte de instanţă nu poate fi decât cu executarea efectivă.

 

Prin Decizia nr. 51, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Pedeapsa accesorie prevăzută de art.71 rap. la art.64 lit.a, b şi art.71 alin. 3 cu referire la art. 64 lit. d din Codul penal este aplicabilă şi inculpaţilor minori, pedeapsă a cărei executare va începe la împlinirea vârstei de 18 ani, atunci când minorul urmează să devină major în cursul procesului penal sau în timpul executării pedepsei.

 

Prin Decizia nr. 52, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Prevederile cuprinse în art.16 şi următoarele din Legea nr.247/2005 privind procedura administrativă pentru acordarea despăgubirilor, nu se aplică deciziilor/dispoziţiilor emise anterior intrării în vigoare a legii, contestate în termenul prevăzut de Legea nr.10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, astfel cum a fost modificată prin Legea nr.247/2005.

 

Prin Decizia nr. 53, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit:

Dispoziţiile art.35 din Legea nr.33/1994, privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, se interpretează în sensul că:

Aceste dispoziţii nu se aplică în cazul acţiunilor având ca obiect imobile expropriate în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, introduse după intrarea în vigoare a Legii nr.10/2001.

 

Prin Decizia nr. 54, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit:

Dispoziţiile art.92 alin.1 lit.b din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, modificată şi completată, se interpretează în sensul că:

Persoanele alese în funcţii de consilieri locali pot cumula pensia anticipată, respectiv, pensia anticipată parţială, cu indemnizaţia prevăzută de dispoziţiile art.34 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, modificată şi completată.

 

Prin Decizia nr. 55, admiţându-se recursul în interesul legii, s-a stabilit că:

Art.10 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, potrivit căruia cadrele militare în activitate decorate cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de reducere a impozitului pe venit cu 30%, 40% şi, respectiv, 50%, a fost abrogat, cu caracter definitiv, prin O.G.  nr.73/1999 privind impozitul pe venit.

 

Prin decizia nr. 56, s-a respins recursul în interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la aplicarea dispoziţiilor legale tranzitorii, prevăzute de art.III alin.2 din Legea nr.356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi.

 

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător Cristina Mădălina Buta