Ședințe de judecată: Mai | | 2024

Comunicate privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în cadrul Secţiilor Unite - 2007

Comunicat privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în şedinţa din 21 mai 2007

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

 

C O M U N I C A T

 

În şedinţa din 21 mai 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat un număr de 6 dosare, în care au fost declarate recursuri în interesul legii, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:

 

Prin Decizia nr. XLII s-a respins sesizarea formulată prin recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba Iulia în legătură cu aplicarea unor dispoziţii ale Legii nr.359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum şi la autorizarea funcţionării persoanelor juridice, constatând în practica instanţelor nu s-au ivit soluţionări diferite în această materie.

 

Prin Decizia nr. XLIII s-a respins sesizarea formulată prin recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bacău, referitor la aplicarea dispoziţiilor art.23, 28 şi 41 din legea nr.64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, modificată şi completată prin Legea nr.249/2005, constatând că în practica instanţelor nu s-au ivit soluţionări diferite în această materie.  

 

Prin Decizia nr. XLIV s-a respins sesizarea formulată prin recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj în legătură cu aplicarea dispoziţiilor art.43 alin.1 şi 3 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 (devenit art.42, după republicare, ca efect al modificărilor intervenite prin Legea nr.247/2005), constatând că în practica instanţelor nu s-au ivit soluţionări diferite în această materie.

 

Prin Decizia nr. XLV s-a respins sesizarea formulată prin recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Piteşti, cu privire la căile de atac ce pot fi exercitate în litigiile ce au ca obiect acţiunile în constatarea nulităţii absolute a actelor emise cu încălcarea Legii fondului funciar nr.18/1991, întemeiate pe dispoziţiile art.III din legea nr. 169/1997, constatând că în practica instanţelor nu s-au ivit soluţionări diferite în această materie.

 

Prin Decizia nr. XLVI s-a respins sesizarea formulată prin recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Piteşti cu privire la daunele-interese reprezentând contravaloarea lipsei de folosinţă a imobilului restituit în baza Legii nr.10/2001, constatând că în practica instanţelor nu s-au ivit soluţionări diferite în această materie.

 

Prin Decizia nr. XLVII s-a respins sesizarea formulată prin recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj cu privire la aplicarea dispoziţiilor art.2 din Decretul-Lege nr.61/1990 referitor la soluţionarea cauzelor ce au ca obiect acţiunea chiriaşilor pentru obligarea proprietarului la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare, a spaţiilor locative situate într-un cămin de nefamilişti, constatând că în practica instanţelor nu s-au ivit soluţionări diferite în această materie.

 

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial, Partea I.

 

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător Cristina Mădălina Buta