Ședințe de judecată: Mai | | 2024

Comunicate privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în cadrul Secţiilor Unite - 2009

Comunicat privind deciziile pronunţate în recurs în interesul legii în şedinţa din 15 iunie 2009

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

 

C  O  M  U  N  I  C  A  T

 

În şedinţa din 15 iunie 2009 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, a soluţionat un număr de 3 dosare în care au fost declarate recursuri în interesul legii de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pronunţându-se următoarele soluţii:

  • Prin decizia nr. 17, admiţându-se recursul în interesul legii s-a stabilit: În aplicarea dispoziţiilor art. 2781 din Codul de procedură penală soluţiile de netrimitere în judecată dispuse prin rechizitoriu nu pot fi atacate cu plângere direct la instanţă. În cazul în care este sesizată cu o astfel de plângere, instanţa o va trimite organului judiciar competent, conform art. 2781 alin. 13 din Codul de procedură penală, în vederea parcurgerii etapelor prevăzute de art. 278 din acelaşi cod.
  • Prin decizia nr. 18 s-a respins recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la stabilirea obligaţiei suportării cheltuielilor judiciare în cazul respingerii de către instanţă a sesizării Biroului de executări penale de înlocuire a pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii, conform art. 631 din Codul penal coroborat cu art. 4491 din Codul de procedură penală.
  • Prin decizia nr. 19 s-a respins recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea interpretării şi aplicării unitare a dispoziţiilor art. 454 alin. 2 fraza a II-a din Codul de procedură penală privind obligaţia verificării periodice a subzistenţei cauzei care a determinat amânarea/întreruperea executării pedepsei (art. 457 alin. 21 din acelaşi cod), întemeiate pe dispoziţiile art. 453 alin. 1 lit. a sau art. 455 alin. 1 din Codul de procedură penală.

După redactarea considerentelor şi semnarea deciziilor, acestea se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător Cristina Mădălina Buta