Ședințe de judecată: Mai | | 2024

Relații și programe de cooperare internațională

Proiectul MATRA-SENTER-ASSER Instituut

În baza Memorandumului semnat în anul 1999 între Romania şi Regatul Olandei, guvernul olandez derulează proiecte de asistenţă în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la Uniunea Europeană şi realizării “acquis communautaire”. Politica de acordare a beneficiului programelor de pre-aderare MATRA este de competenţa Ministerului Afacerilor Externe al Olandei. Alături de sprijinul în vederea aderării, programele MATRA vizează şi crearea unor legături durabile între instituţiile publice din Olanda şi statele receptoare. Agenţia guvernamentală SENTER Internationaal în calitate de instituţie executivă, a avut sarcina de a implementa aceste programe.

In contextul reglementărilor de mai sus, SENTER Internationaal a identificat în România proiectul intitulat: Accesibilitatea şi utilizarea informaţiilor juridice la Curtea Supremă de Justiţie a României. Pentru elaborarea în detaliu şi implementarea proiectului, SENTER Internationaal a apelat şi la ajutorul specialiştilor de la Institutul de Drept Internaţional TMC ASSER Instituut din Haga.

Menţionăm că TMC ASSER Instituut a fost fondat în anul 1965 de către universităţile olandeze care predau cursuri în domeniul dreptului internaţional, pentru a sprijinii studiile şi cercetările juridice în următoarele domenii ale dreptului: dreptul privat internaţional, dreptul internaţional public, dreptul organizaţiilor internaţionale, arbitrajul comercial internaţional, dreptul comunităţii europene. La nivel internaţional institutul organizează programe de susţinere a reformei juridice în ţările central şi est europene; la nivel academic institutul promovează cercetarea în domeniul juridic. Institutul acţionează pe trei direcţii: cercetare, educaţie şi documentare.

Obiectivul general al proiectului constă în asigurarea la Curtea Supremă, a accesului la publicaţiile juridice europene şi internaţionale, în scopul îmbunătăţirii calităţii actului de justiţie.

Rezultatele urmărite prin proiectul Accesibilitatea şi utilizarea informaţiilor juridice la Curtea Supremă de Justiţie a României constau în:

1. Constituirea la Curtea Supremă a unui Centru de Informare şi Documentare în domeniul dreptului comunitar şi internaţional, accesibil şi eficient, care să fie utilizat şi de alte instituţii implicate în activitatea jurisdicţională. Dotările centrului cuprind:

  • un fond de carte străină în domeniul dreptului european, numărând aproximativ 300 de volume; procurarea de CD-uri conţinând enciclopedii şi dicţionare de terminologie juridică,
  • instalarea unei reţele constituită din 22 computere şi 1 server, care să asigure consultarea materialului bibilografic şi accesul on-line la sursele de informare juridică ale Uniunii Europene,
  • instalarea programului TINLIB - specializat în catalogarea, înregistrarea şi gestionarea informatică a fondului bibliografic şi instruirea personalului care deserveşte centrul,
  • proiectarea site-ului web a curţii astfel încât acesta să conţină şi pagini web destinate centrului,
  • imprimante, copiator, scanere de coduri de bare, birotică şi mobilier special proiectat pentru activităţile centrului.

2. Dotarea cu un server de acces la Internet şi constituirea primului site web al Curţii Supreme, destinat:

  • furnizării de informaţii generale despre competenţa, atribuţiile şi structura acesteia;
  • publicării de comunicate pentru mass media,
  • să permită accesul la jurisprudenţa curţii,
  • să ofere modele tipizate de cereri,
  • consultării listelor şedinţelor de judecată,
  • consultării conţinutul minutelor pronunţate de instanţa supremă,

toate acestea on-line, fără a mai fi necesară deplasarea la sediul curţii.

3. Dotarea cu un server de aplicaţii şi punerea în funcţiune a infrastructurii informatice şi a reţelei locale a Curţii Supreme de Justiţie, care să permită managementul computerizat al cauzelor şi documentelor instanţei supreme în cadrul primei versiuni a sistemului informatic ECRIS (Electronic Court Register Information System).

4. Instruirea personalului tehnic de specialitate pentru administrarea reţelei locale.

Implementarea programul MATRA-SENTER-ASSER Instituut a luat sfârşit la 31 decembrie 2001.

Imagini de la inaugurarea Centrului de Informare şi Documentare în Drept European