Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2013) » Comunicat referitor la ședința secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 17 aprilie 2013

Comunicate de presă (2013)

Comunicat referitor la ședința secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 17 aprilie 2013

 

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Miercuri, 17 aprilie 2013, doamna jud. dr. Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a participat la şedinţa Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, şedinţă la care au fost prezenţi Primul Ministru al României, domnul Victor Ponta, precum şi noul ministru al justiţiei, domnul Robert Cazanciuc. Obiectivul prioritar al discuţiilor l-a constituit responsabilitatea sistemului judiciar, dar şi a Guvernului României în realizarea cu succes a condiţionalităţilor şi recomandărilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Chestiunile esenţiale discutate cu acest prilej au vizat, printre altele, măsurile ce au fost luate în cadrul sistemului judiciar pentru implementarea noilor coduri, civil şi de procedură civilă, dar şi pregătirea acestuia pentru viitoarele coduri, penal şi de procedură penală, cu referire la dificultăţile de ordin tehnic si administrativ pe care instanţele le întâmpină, crearea unui grup de monitorizare a reformei judiciare, precum şi alte chestiuni privind eficientizarea activităţii sistemului judiciar.

Unul dintre punctele de interes, din perspectiva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, l-a reprezentat, la această şedinţă, necesitatea alocării unui sediu adecvat pentru instanţa supremă, precum şi asigurarea tuturor resurselor necesare desfășurării activităţii acesteia, funcţie de noile competenţe ce îi revin în raport de dispoziţiile cuprinse în Legea nr.134/2010, cu referire la noul mijloc procedural de unificare a practicii judiciare, respectiv hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unor probleme de drept, luându-se în considerare şi rezultatele studiilor de impact  vizând implementarea noilor coduri.

În acest sens, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie a reiterat deficienţele majore de ordin logistic şi locativ în legătură cu activitatea instanţei, cu referire punctuală la spaţiile inadecvate alocate ca birouri pentru judecători,  insuficiența sălilor de judecată ale secţiilor, a spaţiilor improprii destinate arhivării documentelor, context în care a readus în discuţie necesitatea construirii unui sediu nou pentru instanţa supremă, având în vedere faptul că imobilul alocat - fostul sediu al Ambasadei SUA - necesită costuri ridicate de reparaţii si mentenanţă, precum şi o perioadă îndelungată pentru finalizarea lucrărilor.

În acest context, Primul Ministru a propus găsirea unor soluţii cât mai rapide pentru rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă instanţa supremă în prezent.

În cadrul discuţiilor a fost antamată şi tema viitoarei regionalizări administrative a României, care implică şi reorganizarea instanţelor naţionale în perspectiva creării celor 8 regiuni administrativ-teritoriale, fapt ce presupune şi un acord al autorităţii judecătoreşti.

 

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE