Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2013) » COMUNICAT DE PRESĂ referitor la participarea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție la simpozionul consacrat Zilei Justiției cu tema "Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului"

Comunicate de presă (2013)

COMUNICAT DE PRESĂ referitor la participarea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție la simpozionul consacrat Zilei Justiției cu tema "Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului"

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 

COMUNICAT DE PRESĂ

referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la simpozionul consacrat Zilei Justiției cu tema "Rolul autorității judecătorești in sistemul puterilor statului"

 

Vineri , 5 iulie 2013, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jud. dr. Doina Livia Stanciu, a participat la simpozionul  consacrat Zilei Justiției  cu tema „Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului”organizat la București de Uniunea Juriștilor din România alături  și Ministerul Justiției.

În cadrul  simpozionului au  rostit alocuțiuni d-nul Victor Viorel Ponta, prim-ministrul României,  d-nul Robert  Marius Cazanciuc, ministrul Justiției,  d-nul dr. Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor, d-na judecător dr. Livia Doina Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, d-na procuror Oana Andrea Schmidt - Hăineală, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, d-nul Tiberiu-Mihail Nițu, procuror general al României, d-na procuror șef Laura Codruța Kovesi,  Direcția Națională Anticorupție, d-nul prof. univ. dr. Ioan Muraru, d-nul. prof. univ. dr. Nicolae Popa.

La lucrările simpozionului au participat  personalități marcante ale lumii academice și din cadrul profesiilor juridice din România, fiind supuse dezbaterii problemele cu care se confrunta unele instituții ale statului in procesul de aplicare a Legii fundamentale, precum și rolul autorității judecătorești, în sistemul puterilor statului, în contextul procesului de revizuire a Constituției. 

În cuvântul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie   şi-a exprimat convingerea că prin discuţiile, schimburile de idei şi de opinii exprimate de participanţi în legătură cu rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului, dincolo de cadrul strict legal şi instituţional, relaţia dintre autoritatea judecătorească şi celelalte puteri ale statului este  una deosebit de complexă, locul şi rolul autorităţii judecătoreşti în cadrul construcţiei democratice a statului român fiind un rezultat al interacţionării mai multor factori generaţi de modul în care celelalte două puteri înţeleg să îşi îndeplinească rolul şi, mai ales, să se raporteze la cea de a treia putere în stat: Justiţia.

Un  aspect deosebit de relevant pentru problematica rolului autorităţii judecătoreşti în sistemul puterilor statului, este problema reglementării la nivel constituţional şi legal a organizării şi funcţionării instanţei supreme, potrivit rolului său istoric şi locului pe care această instanţă trebuie să îl ocupe în arhitectura instituţională a statului român. De asemenea,  a mai  relevat  faptul ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă aflată în vârful ierarhiei instanţelor judecătoreşti, trebuie să beneficieze de o reglementare a organizării şi funcţionării sale realizată prin intermediul unei legi proprii cu caracter organic.

În acest sens,a apreciat ca fiind deosebit de important atât argumentul istoric - tradiţia reglementării instanţei supreme prin legea sa proprie fiind iniţiată încă prin Legea din 12 ianuarie 1861, legea prin care a fost înfiinţată instanţa supremă a României, şi consolidată prin Legea nr. 56/1993, legea care a reglementat instanţa supremă a României după adoptarea Constituţiei din 1991- cât şi argumentul legat de rolul pe care o instanţă supremă trebuie să îl aibă într-o ţară democratică potrivit modelului european.

TEXTUL INTEGRAL al alocuțiunii preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la simpozionul consacrat Zilei Justiției cu tema „Rolul autorității judecătorești în sistemul puterilor statului” - București 5 iulie 2013

 

Biroul de Informare şi Relaţii Publice