Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2012) » COMUNICAT de presă referitor la participarea preşedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la prezentarea raportului de activitate al DIICOT pe anul 2011.

Comunicate de presă (2012)

COMUNICAT de presă referitor la participarea preşedintelui Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la prezentarea raportului de activitate al DIICOT pe anul 2011.

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE 

COMUNICAT DE PRESĂ

REFERITOR LA PARTICIPAREA PREŞEDINTELUI ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE LA PREZENTAREA RAPORTULUI DE ACTIVITATE AL D.I.I.C.O.T. PE ANUL 2011.

Vineri 2 martie 2012, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător dr. Livia Doina Stanciu, a participat la prezentarea raportului de activitate al  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Ministerului Public pe anul 2011, alături de reprezentanţii principalelor instituţii judiciare din România, respectiv: judecător Alina Nicoleta Ghica, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Oana Andrea Schmidt – Hăineală, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procuror Graţiana Isac – membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Laura Codruţa Kövesi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Alina Bica, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei.

In cuvântul său, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a evidenţiat succesele notabile obţinute de D.I.I.C.O.T. în anul 2011, remarcând complexitatea cauzelor pe care aceasta structură de parchet le instrumentează, munca deosebit de dificilă pe care o efectuează personalul direcţiei, dar şi responsabilitatea uriaşă ce îi incumbă, atât în cadrul sistemului judiciar intern, cât şi, deopotrivă, în planul acţiunilor şi politicilor realizate la nivel european, în materia criminalităţii organizate şi a terorismului, a infracţiunilor de orice fel cu relaţionare transnaţională. A subliniat că, în contextul eforturilor pe care societatea româneasca le face în prezent, de stimulare a creşterii economice, scoaterea din circuitul economic a grupărilor de crimă organizată economico-financiară - grupări care prejudiciază în principal bugetul statului, prin menţinerea economiei subterane ori prin vicierea mecanismelor de piaţă liberă - trebuie să reprezinte în continuare o prioritate, o provocare pentru poliţişti, procurori şi judecători, pentru că numai astfel se va asigura un mediu de afaceri transparent, liber, funcţional şi competitiv.

Totodată, reiterând necesitatea construirii unui concept de cooperare stabil şi funcţional între toate instituţiile statului care sunt implicate în realizarea unui act de justiţie de calitate, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a apreciat ca priorităţi în anul 2012 combaterea infracţionalităţii economico-financiare şi a grupărilor de criminalitate organizată de orice fel, o activitate comună de implementare a noilor coduri, dar şi asigurarea unor criterii unitare de interpretare a legii după intrarea în vigoare a noilor coduri – penal şi de procedură penală.

În final, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a reafirmat susţinerea oricărui demers al D.I.I.C.O.T. de întărire a ordinii şi siguranţei publice, a rolului statului de drept în România, precum şi sprijinul său necondiţionat şi total în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, împotriva evaziunii fiscale, a contrabandei, a infracţionalităţii economico-financiare şi a grupărilor de criminalitate organizată de orice fel.

TEXTUL INTEGRAL al alocuţiunii preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la prezentarea raportului de activitate al DIICOT  pe anul 2011 – Bucureşti, 2 martie 2012.

Document

 

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

2 martie 2012