Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2012) » Comunicat de presă asupra solicitarii formulata de domnul Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru al Guvernului României de detaoare a doamnei judecator Mona-Maria PIVNICERU, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, la Ministerul Justiţiei, în vederea ocuparii funcţiei de Ministru al Justiţiei

Comunicate de presă (2012)

Comunicat de presă asupra solicitarii formulata de domnul Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru al Guvernului României de detaoare a doamnei judecator Mona-Maria PIVNICERU, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, la Ministerul Justiţiei, în vederea ocuparii funcţiei de Ministru al Justiţiei

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

asupra solicitării formulată de domnul Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru al Guvernului României de detaşare a doamnei judecător Mona-Maria PIVNICERU, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei

  Astăzi, 9 august 2012, a fost înregistrată la Cabinetul Vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie solicitarea domnului Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru al Guvernului României de detaşare pe o perioadă de 1 an a doamnei judecător Mona-Maria Pivniceru, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei.

  Dispoziţiile art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăd şi situaţia încetării calităţii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii prin demisie.

  Consecinţele juridice ale acestei manifestări de voinţă ale doamnei judecător devin efective numai după pronunţarea unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care se ia act de demisia formulată din funcţia  de membru al C.S.M.

  La nivelul Consiliului Superior al Magistraturii există, de altfel, o practică, în acest sens fiind adoptată anterior Hotărârea nr. 944 din 28 octombrie 2010 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a luat act de demisia doamnei judecător Alexandrina Ioana Rădulescu din calitatea de membru al C.S.M.

  Aşadar, numai după adoptarea unei hotărâri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care se va lua act de demisie, urmată de reîncadrarea în funcţie a doamnei judecător la instanţa supremă, solicitarea detaşării acesteia va fi analizată de principiu de către conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe care o va trimite Secţiei pentru judecători a C.S.M., singura care va analiza solicitarea de detaşare a doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii în funcţia de Ministru al Justiţiei.

  Aceste aspecte au fost comunicate domnului Victor-Viorel PONTA, Prim-ministru al Guvernului României, ca răspuns la solicitarea domniei sale nr.5/5576 din 8 august 2012.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

9 august 2012