Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2011) » Referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la deschiderea anului judiciar al Curtii Europene a Drepturilor Omului

Comunicate de presă (2011)

Referitor la participarea preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la deschiderea anului judiciar al Curtii Europene a Drepturilor Omului

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

REFERITOR LA PARTICIPAREA PREŞEDINTELUI ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE LA DESCHIDEREA ANULUI JUDICIAR AL CURŢII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător dr. Livia Doina Stanciu, a participat în data de 28 ianuarie 2011 la ceremonia solemnă de deschidere a anului judiciar al Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

  Alocuţiunile de deschidere a noului an judiciar au fost ţinute de preşedintele Curţii, Jean-Paul Costa şi de Antoniu Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

  La eveniment au participat peste 150 de personalităţi ale scenei juridice europene.

  România a fost reprezentată la cel mai înalt nivel, printre invitaţi  numărându-se dl. Augustin Zegrean, preşedintele Curţii Constituţionale, dl. Horaţiu Răzvan Radu, agentul guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi d-na Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general al României.

  Delegaţia română a beneficiat de sprijinul d-lui judecător Corneliu Bîrsan, vicepreşedinte al Secţiei a III-a a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Cea mai importantă problemă abordată a fost continuarea măsurilor de reformă care au debutat în anul 2010, având ca scop scăderea numărului de plângeri introduse împotriva statelor membre ale Consiliului Europei şi aflate pe rolul Curţii.

Preşedintele CEDO a mai subliniat că efectele intrării în vigoare a Protocolului nr.14 şi măsurile luate după Conferinţa la nivel înalt din 18-19 februarie 2010 de la Interlaken vor fi evaluate în cadrul Conferinţei privind viitorul Curţii Europene a Drepturilor Omului ce va avea loc la Izmir, în perioada 26-27 aprilie 2011.

Preşedintele CEDO a mai precizat că un alt obiectiv important al Curţii va fi aderarea Uniunii Europene la sistemul Convenţiei Europene a drepturilor Omului, iar negocierile care se desfăşoară în prezent în acest scop între Uniunea Europeană şi Consiliul Europei urmează a se finaliza în luna iunie 2011.

CEDO şi-a propus, de asemenea, să urmărească eforturile făcute la nivel naţional de statele membre pentru punerea în aplicare a hotărârilor Curţii şi pentru prevenirea încălcării drepturilor garantate de Convenţie.

Cu aceeaşi ocazie, la Strasbourg s-a desfăşurat şi seminarul cu tema „ Care sunt limitele interpretării evolutive a Convenţiei Europene a drepturilor Omului?”.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

31 ianuarie 2011