Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2011) » Referitor la întâlnirea reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu experţii Comisiei Europene

Comunicate de presă (2011)

Referitor la întâlnirea reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu experţii Comisiei Europene

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

 COMUNICAT  DE PRESĂ

referitor la întâlnirea reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu experţii Comisiei Europene

Joi, 12 mai 2011, a avut loc la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie întâlnirea reprezentanţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu experţii Comisiei Europene, ocazionată de misiunea de evaluare a îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Delegaţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost condusă de preşedintele instanţei, judecător dr. Doina Livia Stanciu, alături de care au participat la discuţii judecător dr. Rodica Aida Popa – vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător Lavinia Curelea – preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală, judecător dr. Adrian Bordea – preşedintele Secţiei comerciale,  judecător Gabriela Victoria Bîrsan – preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, judecător Anton Pandrea – preşedintele Secţiei penale, precum şi judecători ai Secţiei penale.

Agenda discuţiilor a inclus problematica modificării competenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; unificarea jurisprudenţei; măsurile pentru îmbunătăţirea  celerităţii proceselor de corupţie la nivel înalt – impactul Legii micii reforme şi impactul anticipat al noilor Coduri; pregătirea implementării noilor Coduri; reformele privind resursele umane în magistratură.

Reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au evidenţiat că, în perioada de timp ce a urmat  ultimei evaluări, instanţa supremă şi-a concentrat eforturile pentru realizarea misiunii sale constituţionale de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii, pentru asigurarea punerii în aplicare a noilor dispoziţii care reglementează recursul în interesul legii - ca principal mecanism de unificare a jurisprudenţei, precum şi pentru identificarea şi punerea în aplicare a măsurilor de natură să conducă  la soluţionarea cu celeritate a cauzelor de corupţie la nivel înalt.  

Discuţii interactive s-au purtat referitor la practica judiciară în procesele de corupţie la nivel înalt – impactul recentelor modificări legislative asupra celerităţii proceselor şi măsurile ce se impun a fi adoptate în continuare – avându-se în vedere o serie de factori care au avut impact asupra celerităţii acestor procese (în special, cauzând întârzieri) şi măsura în care aceşti factori au fost abordaţi prin recentele iniţiative (de exemplu, prin recentele modificări legislative), precum şi identificarea măsurilor necesare pe mai departe. Au fost abordate aspecte precum: managementul administrativ al dosarelor - inclusiv resursele (săli de şedinţă, personal, etc.), frecvenţa termenelor, durata pentru motivarea deciziilor; procedura de citare (probleme cu procedura, neconformarea la citaţii); tratamentul şi impactul cererilor de amânare formulate de inculpaţi/părţi sau reprezentanţii lor legali (lipsa apărătorilor şi modul de desemnare a avocaţilor din oficiu, cererile pentru pregătirea apărării, copierea dosarelor sau din motive medicale); tratamentul şi impactul excepţiilor procedurale invocate de inculpaţi (excepţiile de neconstituţionalitate şi alte excepţii procedurale); administrarea probelor testimoniale şi a expertizelor.

Vizita delegaţiei experţilor Comisiei Europene se înscrie în seria întâlnirilor organizate cu toate instituţiile ce au atribuţii în domeniile vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Biroul de  Informaţii şi Relaţii Publice

13 mai 2011