Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2010) » Referitor la declaraţia ministrului justiţiei privind absenţa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie si a unor preşedinţi de secţie de la aceasta instanţa la dezbaterile din plenul Senatului privind proiectul Legii micii reforme, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face urmatoarele PRECIZARI : ...

Comunicate de presă (2010)

Referitor la declaraţia ministrului justiţiei privind absenţa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie si a unor preşedinţi de secţie de la aceasta instanţa la dezbaterile din plenul Senatului privind proiectul Legii micii reforme, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face urmatoarele PRECIZARI : ...

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la declaraţia ministrului justiţiei privind absenţa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a unor preşedinţi de secţie de la această instanţă la dezbaterile din plenul Senatului privind proiectul Legii micii reforme, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele PRECIZĂRI :

1. Preşedintelui ICCJ nu i-a fost adresată de către Ministerul Justiţiei nicio invitaţie, în scris sau telefonic, pentru a participa la dezbaterile din plenul Senatului privind Legea micii reforme.

2. Potrivit art. 28 alin. 2 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu modificările ulterioare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este singurul abilitat să reprezinte instituţia în relaţiile interne şi internaţionale, astfel că dacă prezenţa acestuia era apreciată ca necesară la dezbaterea proiectului de lege, invitaţia trebuia să-i fie adresată de instituţia în faţa căreia se desfăşura procedura legislativă, respectiv Senatul, nicidecum de către iniţiatorul proiectului.

3. În aceste condiţii, absenţa preşedinţilor de secţii din cadrul ICCJ, care  într-adevăr au primit invitaţii în data de 19.08.2010, are o motivaţie legală, fără nici o legătură cu vacanţa judecătorească, şi nu poate fi interpretată ca un refuz în a sprijini demersul Ministerului Justiţiei în reformarea justiţiei.

   4. Contribuţia ICCJ a fost una substanţială la elaborarea proiectului legii, iar după aprobarea acestuia de către guvern, au fost formulate o serie de amendamente care însă nu se regăsesc în forma propusă dezbaterii plenului. ICCJ rămâne deschisă oricărei colaborări privind reforma în justiţie şi cu atât mai mult în accelerarea procedurilor judiciare şi unificarea jurisprudenţei, fapt evidenţiat şi raportul de ţară din iulie 2010 potrivit căruia „ÎCCJ a pregătit, de asemenea, un proiect de lege detaliat destinat accelerării progreselor în ceea ce priveşte unificarea jurisprudenţei”.

 Biroul de Informare şi Relaţii Publice

24 august 2010