Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2010) » În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2010, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator dr. Livia Doina Stanciu, a efectuat un stagiu ...

Comunicate de presă (2010)

În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2010, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator dr. Livia Doina Stanciu, a efectuat un stagiu ...

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT DE PRESĂ

  În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2010, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu, a efectuat un stagiu în cadrul Programului european „Schimb de magistraţi”, stagiu ce a avut loc la Curtea Supremă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, fiind organizat de Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în cooperare cu Comisia Europeană.

Stagiul a debutat cu o întâlnire cu preşedintele Curţii Supreme a Regatului Unit, Lordul Philips of Worth Matravers, care a făcut o prezentare a sistemului judiciar britanic iar, pe parcursul discuţiilor, judecătorii participanţi - doamna judecător dr. Livia Doina Stanciu, preşedintele ICCJ, domnul judecător  dr. Georg Kodek de la Curtea Supremă din Austria şi domnul judecător  M. Molnar de la Curtea Supremă din Ungaria -, au prezentat aspecte specifice  privind organizarea sistemelor judiciare naţionale.

  Programul stagiului a constat, în principal, în asistarea la şedinţe de judecată, urmată de dezbateri în legătură cu problemele de drept substanţial şi procesual invocate în speţe, precum şi în vizite de studiu la Judicial Appointments Commission – organism de recrutare şi promovare a magistraţilor, Office of Judicial Complaints – consiliu de disciplină a magistraţilor, Westminster Magistrates Court - instanţă specializată în materia cooperării judiciare internaţionale, Central Criminal Court (Old Bailey)- instanţă specializată în judecarea infracţiunilor de omor, Royal Courts of Justice şi Houses of Parliament.

  Stagiul se încadrează în schimburile europene de experienţă profesională şi de cooperare judiciară şi a contribuit la întărirea cooperării judiciare între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România şi Curtea Supremă a Regatului Unit al Marii Britanii, precum şi cu celelalte curţi supreme din cadrul Reţelei europene.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice
16 noiembrie 2010