Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2009) » Comunicat de presă. Adunarea Generală a Judecătorilor 23 septembrie 2009

Comunicate de presă (2009)

Comunicat de presă. Adunarea Generală a Judecătorilor 23 septembrie 2009

ROMÂNIA
ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
COMUNICAT DE PRESĂ


Având în vedere încercările de manipulare din ultima vreme, prin care se urmăreşte a se acredita ideea că magistraţii fac jocuri politice sau se lasă antrenaţi în jocuri politice, Adunarea generală a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, întrunită la data de 23 septembrie 2009 a hotărât că este în interesul opiniei publice să comunice următoarele:

I. Încă de la începutul protestului magistraţilor, puterea executivă a încercat prin toate mijloacele să-l compromită şi să incite cetăţenii, speculând cinic situaţia economică şi financiară a  acestora, reducând demersul magistraţilor la revendicări de natură pur salarială.

II. În ultima vreme există încercări de folosire în scopuri politice şi electorale a protestului magistraţilor.

Faţă de aceste încercări, indiferent din partea cui ar veni ele, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt conştienţi de faptul că în toate timpurile politicul a încercat să folosească şi, dacă se poate, să aservească puterea judecătorească.

Protestul judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu a avut şi nu are resorturi de natură politică, aşa cum se încearcă a se acredita în noua strategie de comunicare şi imagine. El este determinat de nemulţumiri ce decurg din modul în care judecătorii sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea de judecată de fiecare zi.

Cu toate acestea, se constată că există încercări de exploatare în scopuri politice şi electorale a protestului magistraţilor, care se manifestă nu doar prin incriminarea politică a protestului, dar şi prin încercări de a capta politic bunăvoinţa magistraţilor.

Pentru că sunt conştienţi de aceste încercări şi pentru că doresc să afirme riguros că nu sunt masă de manevră, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se delimitează de orice încercare a politicului de atragere a magistraţilor în jocuri politice şi electorale.

De aceea, este necesar a se informa opinia publică că protestul magistraţilor Înaltei Curţi nu va aduce atingere valorilor fundamentale ale statului de drept, printre care se numără şi dreptul la alegeri libere.

În privinţa participării la tragerea la sorţi în vederea constituirii Biroului Electoral Central, deşi în cadrul adunării generale a judecătorilor instanţei supreme, nu s-a luat nici o măsură, s-a lansat deja ideea că alegerile vor fi sabotate.

Pentru că acţiunile de protest ale magistraţilor au urmărit respectarea principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi pentru că suntem conştienţi că se încearcă politizarea acestei acţiuni în legătură neparticiparea la constituirea Biroului Electoral Central, aducem la cunoştinţa publicului că judecătorii Înaltei Curţi vor participa la tragerea la sorţi în vederea constituirii acestui birou, conform legii, deşi susţinem în continuare ideea degrevării magistraţilor de activităţile extrajudiciare.