Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2007) » Comunicat de presă referitor la Şedinţa de lucru cu tema „Realizarea scopului final al actului de justiţie: Interpretarea şi aplicarea unitară a legii”, organizată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ...

Comunicate de presă (2007)

Comunicat de presă referitor la Şedinţa de lucru cu tema „Realizarea scopului final al actului de justiţie: Interpretarea şi aplicarea unitară a legii”, organizată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ...

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

Comunicat de presă referitor la

Şedinţa de lucru cu tema „Realizarea scopului final al actului de justiţie: Interpretarea şi aplicarea unitară a legii”, organizată de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, desfăşurată la Sibiu în perioada 16 – 18 martie 2007

În perioada 16 – 18 martie 2007, Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a organizat, la Sibiu, întâlnirea anuală cu preşedinţii secţiilor de profil de la nivelul curţilor de apel din ţară având ca temă „Realizarea scopului final al actului de justiţie: Interpretarea şi aplicarea unitară a legii”.

Întâlnirea anuală a fost organizată sub forma unei şedinţe de lucru şi a fost dedicată realizării rolului constituţional ce revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, prin unificarea practicii judiciare.

Evenimentul reprezintă confirmarea preocupărilor şi demersurilor efective realizate în acest scop începând cu anul 2006 de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, când, la data de 31 martie 2006, s-a desfăşurat în Bucureşti, la sediul Instanţei Supreme „Şedinţa de lucru cu tema: Interpretarea şi aplicarea unitară a legii în materia contenciosului administrativ şi fiscal”, la care au participat preşedinţii Secţiilor de contencios administrativ şi fiscal de la nivelul tuturor celor 15 Curţi de apel. Evenimentul din anul 2006 a fost adus la cunoştinţa celor interesaţi atât prin intermediul paginii de internet a Înaltei Curţi cât şi prin Cronica publicată în Buletinul Casaţiei nr.2/2006.

Cadrul legal care permite şi, în accepţiunea Secţiei, impune realizarea demersurilor concrete pentru unificarea practicii judiciare la care să participe efectiv cei cărora le revine responsabilitatea interpretării şi aplicării unitare a legii este reprezentat de prevederile art.126 alin.(3) din Constituţie, republicată, art.1 alin.(1), art.18 alin.(2) şi art.27 alin.(2) din Legea nr.304/2004, republicată, art.33 alin.(1) şi (2) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat, art.329 alin.(1) din Codul de procedură civilă, art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, ratificată de România prin Legea nr.30/1994, precum şi de considerentele reţinute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în Hotărârea din 1 decembrie 2005 în cauza Păduraru contra României. În aceeaşi privinţă sunt de menţionat modificările pe care Hotărârea nr.46/2007 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii le-a adus Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, cu referire expresă la procedurile administrative pentru asigurarea practicii unitare.

La şedinţa de lucru au participat, la fel ca în anul 2006, judecătorii Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedinţii Secţiilor de profil ale tuturor celor 15 Curţi de apel. La şedinţa din acest an au participat, însă, şi judecători de la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală şi de la Secţia comercială ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Spre deosebire de şedinţa de anul trecut, în anul 2007, din dorinţa de a permite participarea efectivă la lucrări a reprezentanţilor entităţilor statului şi societăţii civile care monitorizează sub diverse forme realizarea actului de justiţie, au fost invitaţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, precum şi ai Asociaţiei „Societatea pentru justiţie”.

Dintre invitaţii care au participat la întâlnire, sunt de menţionat următoarele persoane: Katalin Barbara Kibedi - secretar de stat pentru afaceri judiciare în Ministerul Justiţiei, Cristi Danileţ – consilier al ministrului justiţiei şi Horaţius Dumbravă – judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş şi preşedinte al Asociaţiei „Societatea pentru Justiţie” – SOJUST.

Similar anului 2006, lucrările şedinţei s-au desfăşurat exclusiv pe baza materialului întocmit la nivelul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a fost pus la dispoziţia tuturor participanţilor.

  Materialul destinat şedinţei a abordat, pe parcursul a 125 de pagini, aspecte care, în opinia Secţiei, sunt de natură a influenţa, sub diverse aspecte, realizarea practicii unitare şi abordarea responsabilă a rolului fundamental ce revine instanţelor şi judecătorilor în realizarea scopului final al actului de justiţie.

 

În continuare, sunt prezentate aspectele abordate în documentaţia destinată şedinţei de lucru.

1. Soluţii de principiu şi de unificare a practicii judiciare adoptate de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J. în 2006 şi 2007 (ianuarie şi februarie)

A. Soluţii de principiu

B. Soluţii de unificare a practicii judiciare

2. Aspecte semnalate de Curţile de apel cu privire la interpretarea şi aplicarea  unitară a reglementărilor în materia contenciosului administrativ şi fiscal

A. Aspecte care intră în competenţa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J.

B. Aspecte care exced competenţei Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J.

C. Opinii contrare soluţiilor de principiu şi de unificare a practicii judiciare adoptate la nivelul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J.

D. Aspecte teoretice

3. Prezentarea culegerilor de practică judiciară a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J. din anul 2007:

  Publicate:

A. Jurisprudenţa pe anul 2006 – Semestrul II

B. Excepţia de nelegalitate – Jurisprudenţa pe anul 2006 – Partea a II-a

În curs de apariţie:

C. Controlul de legalitate al hotărârilor  Consiliului Superior  al Magistraturii. Jurisprudenţa Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J.

D. Legea nr.554/2004. Comentariu pe articole prin prisma deciziilor pronunţate de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J.

4. Consideraţii de ordin legislativ, teoretic şi practic cu privire la unificarea practicii judiciare în materia contenciosului administrativ şi fiscal la nivelul Î.C.C.J. şi Curţilor de apel

A. Cadrul legal

B. Demersuri pentru asigurarea interpretării şi aplicării unitare a legii

C. Strategia de reformă a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007

D. Unificarea practicii judiciare în materia contenciosului administrativ

5. Propunere legislativă de modificare şi completare a Legii contenciosului administrativ nr.554/2004

A. Precizări prealabile

B. Propuneri de modificare şi completare a  Legii nr.554/2004 formulate de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Î.C.C.J. şi de Secţiile de profil ale Curţilor de apel

C. Propunere legislativă de modificare şi completare a Legii nr.554/2004, înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr.198/25.01.2007

6. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal – membru cu drepturi depline al Asociaţiei Consiliilor de Stat şi Jurisdicţiilor Administrative Supreme din Uniunea Europeană

Purtator de Cuvânt al

Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător Cristina Mădălina Buta
29 martie 2007