Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2006) » Urmare articolului „Justiţia în gaşcă naşte noi concepte – Autojudecătorul” publicat în cotidianul „România Liberă” din 21 noiembrie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele precizări:...

Comunicate de presă (2006)

Urmare articolului „Justiţia în gaşcă naşte noi concepte – Autojudecătorul” publicat în cotidianul „România Liberă” din 21 noiembrie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele precizări:...

ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

Biroul de Informare şi Relaţii Publice

COMUNICAT DE PRESĂ

 

  Urmare articolului „Justiţia în gaşcă naşte noi concepte – Autojudecătorul” publicat în cotidianul „România Liberă” din 21 noiembrie 2006, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie face următoarele precizări:

  Articolul conţine afirmaţii nereale, prezentând denaturat situaţiile din dosarul nr. 14208/1/2006 şi nr. 11509/1/2006 aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

  Dosarul nr. 11509/1/2006 a avut ca obiect o cerere de strămutare a dosarului nr. 1776/2003 înregistrat la Judecătoria Vălenii de Munte.

  Petiţionara S.C. „Anca Irina” S.A. a solicitat recuzarea doamnei judecător Luminiţa Zglimbea arătând că aceasta a făcut parte din completul de judecată care a soluţionat dosarul nr. 1859/2000 al Curţii de Apel Bucureşti.

  Prin încheierea din 17 octombrie 2006 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondată cererea formulată, reţinând că recuzarea poate fi cerută numai în situaţia în care există vreunul din cazurile de incompatibilitate prevăzute expres şi limitativ de art. 46 – 48 Cod procedură penală iar motivul invocat nu se regăseşte în dispoziţiile legale sus menţionate.

  La termenul de judecată din 20 octombrie 2006 intimatul Dragomir Carlo Marius a depus la dosar copia plângerii pe care acesta a formulat-o împotriva rezoluţiei nr. 161/P/2006 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin care se dispune, printre altele, neînceperea urmăririi penale împotriva judecătorului Luminiţa Zglimbea. Cu acest prilej a formulat, oral, cerere de recuzare a magistratului.

  În aceeaşi dată, având în vedere aspectele invocate de intimat în şedinţa de judecată, doamna judecător Luminiţa Zglimbea a formulat o cerere de abţinere, motivând că doreşte evitarea oricărei suspiciuni din partea intimatului referitor la obiectivitatea soluţionării cererii de strămutare.

  Prin încheierea din data de 26 octombrie 2006 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea de abţinere formulată de judecător Luminiţa Zglimbea, apreciind că nu există caz de incompatibilitate.

  Prin încheierea din 1 noiembrie 2006 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins şi cererea de recuzare formulată de intimat.

  În aceste condiţii, doamna judecător Luminiţa Zglimbea a făcut parte din completul care a soluţionat cererea de strămutare.

  Sub nr. 14208/1/2006 s-a înregistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângerea formulată de petentul Dragomir Carlo Marius împotriva rezoluţiei nr. 161/P/2006 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cauza fiind repartizată aleator în data de 17 noiembrie 2006 completului compus din judecătorii Mircea Aron, Luminiţa Zglimbea şi Ioana Surdescu.

  Cu prilejul studierii şedinţei de judecată s-a constatat situaţia de incompatibilitate, astfel că doamna judecător Luminiţa Zglimbea a formulat, la 14 noiembrie 2006, cerere de abţinere în dosarul în care avea calitatea de intimată.

  Prin încheierea din 15 noiembrie 2006 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea stabilind că doamna judecător Luminiţa Zglimbea nu va participa la soluţionarea acestui dosar.

  În consecinţă, la termenul din 17 noiembrie 2006 doamna judecător Luminiţa Zglimbea a fost înlocuită de doamna judecător Silvia Nebela.

Purtător de cuvânt al

Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Judecător,

Cristina Mădălina Buta

  27 noiembrie 2006