Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2005) » Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, la data de 23 iunie 2005, în temeiul art.104 lit.a) din Constituţie, Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii unor prevederi ale „Legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente”.

Comunicate de presă (2005)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, la data de 23 iunie 2005, în temeiul art.104 lit.a) din Constituţie, Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii unor prevederi ale „Legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente”.

Comunicat de presă

  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, la data de 23 iunie 2005, în temeiul art.104 lit.a) din Constituţie, Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii unor prevederi ale „Legii privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente”. Sesizarea Curţii Constituţionale a fost decisă în şedinţa Secţiilor Unite. Această sesizare a fost făcută în vederea punerii în aplicare a Hotărârii Secţiilor Unite din 03 mai 2005, prin care s-a reţinut caracterul neconstituţional al unor prevederi din proiectul legislativ al Ministerului Justiţiei, care viza modificarea şi completarea Legilor nr.303/2004, nr.304/2004 şi nr.317/2004. Hotărârea a fost comunicată imediat Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi curţilor de apel şi a fost difuzată pe fluxul agenţiilor de presă.

  În contextul dezbaterilor prelungite, organizate în cadrul CSM, privind eliberarea avizului la aceste proiecte normative, reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au insistat asupra necesităţii respectării principiilor şi normelor constituţionale şi ale unor documente internaţionale privind independenţa şi inamovibilitatea magistraţilor.

  Ministerul Justiţiei şi, apoi, Guvernul României, în forma finală prezentată Parlamentului, au respins în totalitate observaţiile Curţii de Casaţie.

  Prin natura sa, exercitarea controlului de constituţionalitate asupra legilor înainte de promulgare (controlul a priori) nu are caracteristicile procedurale ale controlului exercitat pe baza ridicării excepţiei de neconstituţionalitate - art.146 lit.d) din Constituţie – (controlul a posteriori).

  Drept urmare, normele procedurale aplicabile în această materie nu sunt opozabile şi în controlul a priori. Totuşi, pentru a se evita critici ulterioare, doamnele judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care au soţi judecători la Curtea Constituţională nu au semnat sesizarea.

  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a utilizat dreptul său constituţional de sesizare a Curţii Constituţionale în numeroase cazuri; este ilustrativ faptul că, la înfiinţarea Curţii Constituţionale, în anul 1992, prima sesizare a Curţii a fost făcută chiar de Curtea Supremă de Justiţie.

  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie consideră că orice încercare de politizare a acţiunii sale este neavenită şi respinge orice considerente care ar implica instanţa supremă în jocul intereselor slujite de partidele parlamentare.

Biroul de Informare şi Relaţii Publice
23 iunie 2005