Ședințe de judecată: Aprilie | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2004) » Urmare a ştirii difuzate prin intermediul MEDIAFAX cu titlul : „Dan Tartagă – condamnat la doi ani închisoare cu suspendare” Înalta Curte de Casaţie şi Justişie face următoarele precizări: ...

Comunicate de presă (2004)

Urmare a ştirii difuzate prin intermediul MEDIAFAX cu titlul : „Dan Tartagă – condamnat la doi ani închisoare cu suspendare” Înalta Curte de Casaţie şi Justişie face următoarele precizări: ...


Urmare a ştirii difuzate prin intermediul MEDIAFAX cu titlul : „Dan Tartagă – condamnat la doi ani închisoare cu suspendare” Înalta Curte de Casaţie şi Justişie face următoarele precizări :

1.- În cauză, în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Tartagă Dan Mihai, nu a fost vorba de o reducere a pedepsei de 11 ani închisoare la 2 ani închisoare, ci de aplicarea unei pedepse pentru o altă infracţiune decât cea pentru care a fost condamnat anterior de primele instanţe.

Mai exact, condamnarea iniţială a inculpatului Tartagă Dan Mihai la o pedeapsă de 11 ani închisoare dispusă de instanţa de fond a fost pentru o infracţiune de înşelăciune în formă agravată pentru un prejudiciu de 4.499.954.902 lei.

Instanţa de apel a redus această pedeapsă la 4 ani închisoare reţinând în favoarea inculpatului circumstanţe atenuante.

Instanţa supremă investită cu judecarea recursului a reţinut în cauză un prejudiciu de 1.301.772.138 lei, ceea ce a impus conform L 456/2001 de modificare a Codului penal schimbarea încadrării juridice în sensul înlăturării formei agravate a infracţiunii de înşelăciune.

Dispoziţiile legale menţionate stabilesc că prin „consecinţe deosebit de grave” se înţelege o pagubă materială mai mare de 2 miliarde lei, astfel că prejudiciile situate sub această limită nu atrag incidenţa formei agravate a infracţiunii.

2.- Prejudiciul reţinut de instanţa supremă în sarcina inculpatului Tartagă Dan Mihai a fost acoperit integral prin achitarea sumei de către inculpat.

3.- Pedeapsa de 2 ani închisoare la care a fost condamnat de instanţa supremă va fi executată de inculpatul Tartagă Dan Mihai în regim de detenţie.

4.-În mod eronat s-a afirmat că instanţa supremă a dispus suspendarea condiţionată a executării acestei pedepse în realitate suspendarea condiţionată fiind dispusă în ceea ce priveşte pedeapsa aplicată coinculpatului Laţă Vasile.

Purtător de cuvânt

Judecător BUTA Mădălina

6 octombrie 2004