Ședințe de judecată: Mai | | 2024
Sunteți aici: Pagina de început » Informații publice » Comunicate de presă » Comunicate de presă (2011) » Privind conferinta romano-franceza cu tema RASPUNDEREA MAGISTRATILOR

Comunicate de presă (2011)

Privind conferinta romano-franceza cu tema RASPUNDEREA MAGISTRATILOR


ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE

COMUNICAT  DE PRESĂ

 privind conferinţa româno-franceză cu tema Răspunderea magistraţilor

Luni, 16 mai 2011, s-a desfăşurat, la sediul Bibliotecii Centrale Universitare, conferinţa cu tema „Răspunderea magistraţilor”, organizată de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor (AFRJ), Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii.

La eveniment au participat ES dl. Henri Paul, ambasadorul Franţei în România, jud. dr. Livia Doina Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jud. Horaţius Dumbravă, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, dl. Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei, dna. Gabriela Scutea, adjunctul Procurorului General al României, dl. Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, dl. Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, ai Consiliilor Superioare ale Magistraturii, ai Inspecţiilor Judiciare, ai Asociaţiilor de magistraţi din România şi din Franţa, care au prezentat sistemele existente în cele două ţări - perspective generale şi viziunea specifică fiecărei ţări.

În expunerea sa, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a evidenţiat faptul că modul actual de reglementare a răspunderii magistraţilor relevă o serie de disfuncţionalităţi ce necesită a fi remediate, prin promovarea unor modificări legislative în această materie. A subliniat, totodată, că în ultima perioadă s-a discutat despre mai multe proiecte de legi privind răspunderea materială a magistraţilor, însă un astfel de proiect de lege este unul delicat, care nu trebuie promovat în orice condiţii şi nu trebuie să fie menit a sancţiona magistratul, ci dimpotrivă trebuie să-l responsabilizeze şi să crească încrederea cetăţeanului în judecător. În concret, a arătat că răspunderea judecătorilor trebuie să fie corolarul independenţei acestora, astfel încât orice dezechilibru din balanţa responsabilitate – independenţă vulnerabilizează judecătorul, punându-l într-o poziţie mereu defensivă. Ca atare, este necesară o evaluare reală şi exigentă la nivel individual a judecătorilor, nu doar sub aspect cantitativ ci şi, în special, calitativ, prin analiza calităţii hotărârilor judecătoreşti pronunţate, iar în paralel şi în completarea evaluării individuale, se impune o evaluare a calităţii actului de justiţie în general, cu luarea în considerare inclusiv a unei componente ce presupune o apreciere mai subiectivă privind în special valoarea deciziilor pronunţate şi perceperea lor de către public.

În continuare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat că, în opinia sa, se impun ca obiective de realizat pe termen mediu, următoarele: 

 - răspunderea disciplinară nu trebuie angajată pentru erori de judecată, indiferent de gravitatea acestora. Stabilirea unei erori implică un control asupra modului în care o hotărâre judecătorească a fost pronunţată, adică un control jurisdicţional. Acest control nu poate fi realizat în afara sistemului instanţelor de judecată, de către Inspecţia Judiciară sau de către CSM, organisme administrative, şi nu jurisdicţionale;

- reglementarea răspunderii materiale a magistraţilor, astfel încât să fie asigurat un echilibru între independenţă şi responsabilitate;

 - stabilirea unui sistem transparent şi eficient de sancţionare a abaterilor disciplinare gradual, care să asigure coerenţa sistemului sancţionator şi previzibilitatea acestora;

-  creşterea standardelor de integritate în sistem şi sporirea importanţei deontologiei în activitatea curentă a magistraţilor.

În finalul expunerii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie  şi-a exprimat încrederea că, prin dezbaterile ocazionate de lucrările conferinţei, mecanismele de răspundere a magistraţilor vor continua să reprezinte o garanţie a calităţii actului de justiţie şi a eficienţei justiţiei, ca serviciu public, menit să protejeze valorile consacrate de Constituţie şi de celelalte legi.

TEXTUL INTEGRAL al expunerii preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la conferinţa româno-franceză cu tema „Răspunderea magistraţilor” – Bucureşti, 16 mai 2011.

 

Biroul de  Informaţii şi Relaţii Publice

17 mai 2011